Cavalcada de les Carteres Reials

Data: 4 de gener.

Origen: La festa de Reis ha estat sempre present a Gràcia en diferents comerços i en els envelats de la fira de Reis a diverses places de la Vila, on dies abans de la festa un patge recollia les cartes dels més petits. En la segona meitat dels anys vuitanta del segle XX, i amb la col·laboració dels organitzadors de la cavalcada de Sant Andreu de Palomar, que celebraven la seva el dia 5 de gener, s’escollí el dia 4 per aprofitar els mateixos recursos per a la cavalcada de Gràcia. Al començament dels anys noranta del segle XX, va desaparèixer la cavalcada i els Carters Reials van aparèixer a la plaça de la Vila pel carrer Mozart, darrere dels gegants de Gràcia. L’any 2002 els Carters Reials van sortir de l’Orfeó Gracienc i van fer una passejada per diferents carrers de Gràcia fins a arribar a la plaça de la Vila. I el 2003 es va recuperar de nou la cavalcada, que en pocs anys es consolidà amb una rellevància notable, incorporant carrosses i comparses a peu. Des del 2009 es van canviar els Carters per Carteres per tal de donar fomentar el protagonisme de les dones en el món de la cultura tradicional.

Recorregut: iniciant-se a les 18h a Jardinets de Gràcia, la Cavalcada de les Carteres Reials puja pel carrer Gran de Gràcia fins a agafar el carrer Montseny (després Perla i Sant Lluís), de manera que creua la Vila arribant fins al carrer Escorial i la plaça Joanic. Després torna per la Travessera, gira Torrent de l’Olla i Diluvi, i acaba a la plaça de la Vila de Gràcia.

Organització: Fundació de la Festa Major de Gràcia, amb la col·laboració d’entitats i particulars.

Descripció: les Carteres Reials de Ses Majestats els Reis d’Orient recorren els carrers de la Vila amb una gran comitiva que celebra la seva arribada fins a arribar a la plaça de la Vila de Gràcia, on són rebudes per les autoritats i adrecen unes paraules al públic des del balcó de la Seu del Districte. En aparéixer hi ha un gran esclat d’alegria i mentre s’escolta l’Al·leluia de El Messies de Haendel, des del campanar cau neu de paper. Les Carteres Reials, que s’anomenen Ona, Sitar i Estel de Foc, fan un breu parlament i després de saludar a tots els presents, baixen a la Carpa Reial per tal de recollir les cartes d’última hora. Abans però un altre personatge molt popular a la Cavalcada de les Carteres Reials de la Vila de Gràcia, en Carbonilla, recorda als infants que no s’hagin portat bé que els Reis d’Orient també els poden portar carbó.

Recentment, també s’ha incorporat un nou acte protagonitzat pels Gegants. Al final, quan les Carteres Reials baixen després de que s’hagin adreçat des del balcó a tot el públic assistent a la plaça de la Vila, els Gegants els ofereixen un ball i a continuació una representació dels Geganters els fa ofrena del pa i la sal, com a signe d’hospitalitat, i els lliura la clau màgica que obre totes les portes de les cases. Aquest és un dels altres moments emotius per nosaltres i és la primera ocasió de l’any en que es poden veure ballar els Gegants de Gràcia.

Tot i així, qui realment rep a les Carteres i no es perd la la cavalcada ballant durant tot el recorregut són els Gegantons, que obren el seguici tot guiant a les Carteres Reials pels carrers de la Vila de Gràcia juntament amb el magnífic arbre dels fanalets elaborat i portat per la nostra colla.

Fanalets de Reis: ara fa uns quants anys, des de la nostra entitat vàrem voler promoure la recuperació del fanalet de Reis a Gràcia i a Barcelona en general. Aquest és un element que configurava una de les tradicions més boniques relacionada amb la nit de Reis, la d’anar a buscar-los, guiar-los i reclamar la seva atenció en una nit tan màgica, tradició que en els últims anys pràcticament havia desaparegut a la ciutat. 

Per això vam incentivar que els més petits n’elaboressin realitzant tallers amb la canalla de la colla i també per a tots els infants de la colla. Poc després s’hi sumaren altres entitats com la Fundació Festa Major de Gràcia que ajudaren a fer créixer el projecte i treballaren per la recuperació de la tradició.