Antiga Diada de CCCG

Data: El tercer o quart dia de la Festa Major, sempre que no sigui un dissabte ni un diumenge.

Origen: La Festa Major del 2005.

Organitzadors: Coordinadora de les Colles de Cultura Popular de Gràcia.

Descripció: Espectacle que té lloc a la Plaça de la Vila de Gràcia, que explica els orígens de Gràcia fins a l’annexió amb Barcelona, en el qual s’intercalen textos històrics i narratius amb les actuacions i lluïments de les colles. Finalitza amb la interpretació conjunta de Timbgrallers, l’himne de les Colles de Cultura Popular de Gràcia composat per Dani Tort.

És en aquest acte on es podrà gaudir per darrer cop, i fins l’any vinent, del Toc de Gràcia –ball on intervenen els 15 elements festius de la colla- i el Gambeto -primer ball propi dels Gegants de Gràcia-. Recordeu que aquests dos balls només es poden veure a Gràcia. Així que si teniu curiositat, veniu a veure’ns per la Festa Major!

Tots els lluïments de les Colles de Cultura de Gràcia es desenvolupen dins dels següents moments més significatius de la cronologia històrica relacionada amb la nostra Vila:

Abans d’assolir la independència municipal

Es refereix als orígens de la Vila de Gràcia, al seu passat rural, les seves masies, les seves rieres, la construcció de la trama urbana pròpia. Tot plegat fins arribar al moment en què la Vila es converteix en un municipi independent -amb ajuntament propi- el mes de juliol de l’any 1850. I fa referència igualment als orígens del barri d’El Coll.

Gràcia independent, revolucionària i festiva, 1850-1897

Es parla dels grans moments revolucionaris que va viure Gràcia durant el període de la seva independència municipal: la revolució de 1856, la del 1868 (anomenada La Gloriosa) i, sobretot, la Revolta de les Quintes que tingué lloc entre el 4 i el 9 d’abril de 1870 i en la qual el campanar de la Plaça de la Vila en fou el protagonista.

I es parla, també, dels grans moments festius de la Vila al llarg de la història i la seva relació amb la Cultura Popular. La Festa Major per la Mare de Déu d’Agost, les antigues celebracions pageses per Sant Isidre (mes de maig), la festa de Sant Roc (el 16 d’agost), Sant Medir, etc. L’any 1850, en el qual Gràcia es converteix en municipi independent, la Festa Major fou especialment brillant i popular.

1897: Gràcia és annexada a Barcelona, malgrat tot, encara avui, manté viva la seva identitat

El 20 d’abril de 1897 Gràcia – juntament amb Sants, Les Corts, Sant Gervasi de Cassoles, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals- és annexada a la “gran ciutat”, a Barcelona.

Malgrat tot, però, el vilatans i les vilatanes de Gràcia mantindran sempre un esperit identitari, una personalitat pròpia que caracteritza el territori al voltant de la seva bandera, la dels tres lliris blancs sobre fons blau.

L’important teixit associatiu de la Vila -del qual les Colles de Cultura Popular en són un gran exemple- forma part intrínseca d’aquesta personalitat i ajuda a preservar-la. Les Colles de Cultura Popular hem creat, fins i tot el nostre propi “himne” que les aplega i les identifica en el seu conjunt. Es tracta del “Timbgrallers” que interpretem al final d’aquesta representació.