Convidats a la XI Trobada Biennal de Gràcia

 

Gegants de la Ciutat de Barcelona

Els primers convidats foren els Padrins de bateig dels Gegants de Gràcia. El Jaume I i la Violant d’Hongria. Els Gegants de la Ciutat es troben documentats des del 1424 tot i que al llarg dels segles han anat variant d’imatge i vestuari.

L’any 1929 es va estrenar la parella actual, que arribant als nostres dies representant els reis Jaume I i Violant d’Hongria. La parella ostenta el més alt rang dins el protocol festiu municipal!

Vingueren acompanyats dels magnífics Capgrossos Macers! Nascuts l’any 1985 de mans de Domènech Umbert, i que des de l’any 2003 acompanyen amb elegància als Gegants de la Ciutat.

 


Gegants de Santa Maria del Mar

Des de la ciutat de Barcelona ens acompanyaren també els Gegants de Santa Maria del Mar. Aquesta parella de gegants històrics també formen part del Seguici Festiu de Barcelona. Varen ser presentats l’any 2002 gràcies a que la colla gegantera del Casc Antic que volgué recuperar els gegants que varen existir a la Basílica de Santa Maria del Mar i que tenen com a primera documentació el segle XVI. Representen el Rei Salomó i la Reina de Saba.

 

 

 

 

Gegants de Nou Barris

Vinguts del Districte de Nou Barris, el Baró i la Trini representen els veïns i veïnes dels 13 barris d’aquest districte de Barcelona. Ell representa un noble català veí de Torre Baró i ella representa una jove andalusa del barri de la Trinitat. La parella representa la fusió entre la cultura autòctona i la que van aportar els ciutadans del sud de la península durant els anys 60.

Vingueren acompanyats per la gegantona Eulàlia de Can Basté.

 

 

 


Gegants de Sant Josep de l’Hospitalet

Vinguts del barri de Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat ens visitaren els recuperats gegants Fargot i Fargueta vells. Aquests gegants aparegueren l’any 1993, també, just quan s’iniciaven les obres d’enderrocament de la fàbrica Farga i la coincidència no és casual. Segons explica la llegenda, la parella de treballadors enamorats s’encarregà de vigilar que la Farga no fes més fum!

També vingueren acompanyats del jove Pitusant, un repartidor de diaris!

 

 

 


Gegants de Sant Andreu de Palomar

Vinguts de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar ens visitaren els nostres amics Andreu i Colometa. Aquests dos pagesos representen el passat agrícola de Sant Andreu. Van ser encarregats pel Districte Municipal ara fa més de 30 anys per donar un nou impuls a la Festa Major, que se celebra cada any pels volts del 30 de novembre, diada de Sant Andreu Apòstol.

Els acompanyaren l’Avi d’Orient i l’Àvia d’Orfila rèpliques d’uns antics gegantons fets per l’avi d’uns nens de la colla i en Galtetes, fill dels gegants Coloms i molt estimat entre els nens i les nenes de Sant Andreu.

 

 


Estimem els Gegants

Vinguts del municipi de Les Borges Blanques ens visitaren el Marc Antoni i la Cleòpatra de la Colla Estimem els Gegants. Aquesta parella de gegants estan inspirats en els actors Richard Burton i Elizabeth Taylor del rodatge de la pel·lícula “Cleòpatra” de l’any 1963.

Construïts pel Jordi Arnau Espuga, són un clar homenatge al cinema clàssic i es van estrenar l’any 2015. Per primer cop ballaren per la nostra Vila!

 

 

 


Gegants d’Iluro

Des de la capital del Maresme ens acompanyaren l’Iluro i l’Alarona, una parella de gegants que ens transporten a l’època romana de Mataró. Ell representa la importància del comerç, a través del pergamí, i ella del tèxtil, a través de la filosa. Participaren en aquesta nova edició de la Trobada Biennal de Gegants de Gràcia després de que el Pau i la Llibertat els visitessin a la seva Mostra de balls el passat mes de juliol de 2017

 

 

 

 


Gegants de Les Borges Blanques 

Provinents també de Les Borges Blanques, ens visitaren el Ramon Berenguer IV i la Peronella! Aquests gegants sortits del Taller El Ingenio de Barcelona foren batejats d’una manera ben curiosa: arribaren al seu municipi en tren i un cop a l’estació pujaren a un carro que els dugué al centre del poble! La primera actuació que tingueren fou l’any 1953, tot just fa 65 anys, i per primer cop també ens visitaren a la Vila de Gràcia!

 

 

 

 


Gegants de Les Roquetes

Des de la comarca del Garraf ens visitaren els gegants de Les Roquetes.

En Joan i na Eulàlia representen uns pagesos d’època. Ens acompanyaren els seus gegants nous estrenats el 2005 rèpliques dels antics que enguany també celebren els 25 anys des de la seva creació.

 

 

 

 

 

Gegants de Caldes de Montbui

Des de Caldes de Montbui ens acompanyaren el Farellàs, el gegant del Pi que segons explica la llegenda vingué a Barcelona per lliurar-la d’un gegant musulmà, i la Guisla, que fou la primera baronessa de Montbui documentada al s.X!!!

Tots dos foren construïts gràcies a que la gent del poble financés la seva construcció l’any 1964 a través del setmanari Montbui.

Vingueren acompanyats pels Gegantons Lluci Caecili (primer batlle de Caldes), Cornèlia Flora (Primera banyista de les termes de Caldes) i en Guillas (Gegantó infantil fet per celebrar els 50 anys dels gegants originals).

 

Gegants de Manresa

Arribats de la capital del Bages, ens visitaren per primer cop la Pubilla i l’Hereu de Manresa acompanyats del gegantó, la gegantona i dos nans de la seva comparsa. La Pubilla fou estrenada l’any 1951 i construïda per l’artista Josep Diamant. Uns anys després arribà l’Hereu, construït pel taller barceloní El Ingenio el 1974. Aquesta parella de gegants representen uns joves manresans vestits amb la indumentària típica del càrrec que ostenten.

 

 

 

 

Gegants IPM (Reus)

Vinguts des de la ciutat de Reus ens acompanyà el Rei Pere el Gran, Comte de Barcelona i Rei de València, Aragó i Sicília. Estrenat al juny del 2015 representa l’institut Pere Mata de Reus amb els seus vestits i tots els seus accesoris.

 

 

 

 

 


Gegants del Drac d’Or de l’Hospitalet

Arribats de l’Hospitalet de Llobregat ens acompanyaren la Colla Gegantera del Drac d’Or. Vinguts directament de l’Olimp per visitar la nostra Vila veiem a Zeus, el déu suprem, ben acompanyat per la deessa Hera, la seva esposa, presentada en una gran festa fa molt pocs dies! Fou un honor poder comptar amb aquesta deessa en la seva primera trobada fora de la ciutat de l’Hospitalet! Benvinguda!

També els acompanyà el ferotge gegantó Hèrcules!

 

 

 

Gegants del Lliçà de Vall

Provinents del Vallès Oriental ens visitaren el Joan i la Violant, dos gegants que amb la seva valentia ajudaren als veïns i veïnes de Lliçà de Vall a foragitar els llops i els senglars que es menjaven les seves collites. Després d’aconseguir-ho, ho celebraren amb una gran festa!

Però aquests gegants no vingueren sols, anaren acompanyats dels gegantons Pol i Aïda que tampoc es volgueren perdre la nostra festa!

 

 

 

 

Gegants de Santa Coloma de Gramenet

Els Gegants del municipi de Santa Coloma de Gramenet el Genís i la Margarida tampoc s’han volgut perdre la nostra festa d’aniversari! Estrenats l’any 1986, representen dues èpoques ben diferenciades de la història de la seva ciutat: ell ens recorda els primers poblats ibers que ocuparen les terres i ella rememora quan Santa Coloma era un petit poblet ple de camps de maduixes.

Participaren a la nostra Trobada Biennal juntament amb la Paula i la Corèlia, les seves dues gegantones.

 

 

 

Gegants de Santa Coloma de Gramenet

I marxem fins a les Terres de l’Ebre per donar la benvinguda a aquesta parella de nobles tortosins de principis del segle XVI. Cristòfol Despuig va ser procurador de la ciutat de Tortosa i va escriure entre d’altres obres Els col·loquis de la il·lustre ciutat de Tortosa, obra cabdal del Renaixement català. Hi participà ben ocompanyat per la seva dona la Mariana Curtó, filla d’una família tortosina.

Aquests gegants es van construir l’any 1996, per fer de gegants de la festa del Renaixement que se celebra cada any a Tortosa!

 

 

 

Gegants de la Pedrera

Des del Districte veí de l’Eixample, vingueren els Gegants Guerrers de La Pedrera. Estrenats l’any 1998, en Badalot i en Forjat són uns gegants ferotges preparats per a lluitar d’inspiració gaudiniana. També llueixen al·legories del mar i la natura, referents de Gaudí en la reconeguda Casa Milà, coneguda com La Pedrera. Són portats per la Coordinadora de Gegants de Barcelona.

 

 

 

 

Arreplegagegants 

Provinent del Districte de l’Exiample ens acompanyà l’Ocellaire de la Colla Arreplegagegants! Un personatge màgic mig follet, mig gàbia, que ens explica amb tots i cadascuns dels seus detalls l’afany de llibertat de les persones. Participà per primer cop a la celebració de la Trobada Biennal!

 

 

 

 

 

Gegants de la Plaça Nova

Des del cor del barri gòtic ens acompanyà el Roc i la Laia! Aquesta parella de gegants de la Plaça Nova construïda l’any 1992 és una rèplica dels gegants centenaris que es realitzà per preservar els vells i valuosos Gegants de Sant Roc. Vesteixen igual que el disseny dels gegants vells de 1955 amb una petita diferència: el Roc porta una porra com el gegant original de l’any 1906. Ell representa un pretor romà i ella una dama laietana, senyors de la muralla romana de Barcelona.

Venen acompanyats pel Pippo, la Gal·la, l’Aligueta i el nan CU-CUT.

 

 

 

Gegants de La Barceloneta

Des del barri marítim de la Barceloneta ens acompanyaren el Pep Barceló i la Maria La Néta! Aquesta parella de gegants ens recorda els oficis tradicionals dels veïns i veïnes del barri. Ell és pescador i ella una peixatera. Segons la seva història, la Maria és la néta del gegant de la Ciutat! Sabíeu que amb els seus cognoms es forma el nom del seu barri?

Un fort lligam uneix ambdues colles i és que el seu gegantó La Torre del Rellotge és un dels padrins del nostre estimat Pepitu el Campanar!

Els acompanyaren els Gegantons Miquelet, el Ganxut i el Ramonet!!!

 

 

Gegants Americanos de Sitges

I parlant de lligams forts, ens traslladem a la Vila de Sitges per conèixer a la Panxita i al Panxito, els Gegants Americanos! Creats l’any 1965 foren presents l’any 1985 durant el bateig del Pau i la Llibertat. Aquests gegants són ballats exclusivament per dones: les “cubanites” convertint-se en la primera colla gegantera femenina. Representen una parella de sitgetans que es van traslladar a Amèrica per treballar i estalviar per passar els últims anys de la seva vida a Sitges.

 

 

 

 

Gegants de la Sagrada Família

Pocs dies després de celebrar el seu 30è aniversari ens acompanyaren els nostres fillols, en Pere L’home dels coloms i la Pepa la peixetera! Ells són els Gegants de la Sagrada Família.

El Pere representa un personatge real que visqué fins ben entrats els anys 60 i que anava per Barcelona sempre acompanyat de coloms. Fins i tot duia un cercle de mimbre a la mà on s’hi col·locaven els coloms.

La Pepa vol homenatjar als treballadors i les treballadores del Mercat de la Sagrada Família.

Acompanyats pel Gegantó Miliu i pel Gegantó Sant Jordi, no es volgueren perdre la XIa Trobada Biennal!

 

Gegants de la Sarrià

Des del barri del costat ens acompanyen els Gegants de la Vila de Sarrià! En Gervasi i la Laieta representen una parella de pagesos vestits de diumenge. La seva relació amb els Geganters de Gràcia és ben estreta i és que el seu gegantó Blauet i el Trenot, així com els Gegants de les dues cares de Sarrià, són els nostres fillols, els quals cada any pels vols d’octubre anem a visitar.

 

 

 

 

Gegants Moros de Sitges

I tornem a la Vila de Sitges per presentar als Gegants Moros, el Faluc i la Laia. Aquests grans gegants foren recuperats l’any 1979 per l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, recreant els antics Gegants Moros d’en Querol despareguts a principis del s.XX.

És una alegria poder tornar a comptar amb la seva presència després que fossin presents l’any 1993 durant la presentació dels Gegants Nous de Gràcia dels quals avui en celebrem el seu 25è aniversari.

 

 

 

Gegants del Barri del Coll

Tot seguit i amb una gran alegria ens acompanyaren el Jordi i la Maria, els Gegants del Coll! Ells foren presents fa 36 anys en el bateig del Pau i la Llibertat i després de tants anys tornen a la Vila per acompanyar-nos en aquesta gran festa.

Representen dos membres de les Caramelles Infantils del Coll vestits de gala per cantar-les en el temps de Pasqua.