La Mercè

La Mercè és la Festa Major de la Ciutat de Barcelona, que se celebra pels volts del 24 de setembre, festivitat de la Mare de Déu de la Mercè. És una festa farcida d’activitats de cultura popular molt diverses i per a totes les edats. Entre molts actes, destaquen el Matí de Festa Major, la Cavalcada de la Mercè, el gran Correfoc, la Passada de Gegants i Nans, les Diades castelleres, els balls i les danses vinguts d’arreu de Catalunya, etc. Hi tenen una forta presència les cercaviles de tota mena, uns dels actes tradicionals més antics de la ciutat, emparentats amb les processons de Corpus que ja trobem documentades als segles XV i XVI.

Des del 1986 que la Coordinadora de Geganters de Barcelona s’encarrega d’organitzar els actes geganters de les Festes de la Mercè, la nostra entitat no ha deixat de participar a la Mostra de Gegants, a la Xambanga al Matí Gegant i a la Cavalcada.


Mostra de Gegants

Aquest acte neix el 2001 a partir d’una idea bàsica: aconseguir reunir en una exposició la totalitat dels gegants barcelonins per tal de fer gaudir a la ciutadania del patrimoni valuós i moltes vegades imperceptible que són els seus gegants.

La Mostra de Gegants de Barcelona se suma a les ja consolidades Exposició del Seguici Popular de Barcelona (que habitualment té lloc al Palau de la Virreina, a la Rambla) i la Mostra de Dracs i Bèsties de Foc (al Vestíbul de l’Ajuntament o al Born Centre Cultural i Memòria), creant un recorregut expositiu pel centre de la ciutat del qual molts ciutadans i foranis en prenen part. Podem dir que llavors, la ciutat s’escalfa pel que seran uns dies màgics en què aquesta imatgeria festiva prendrà vida i “passejarà” en cercaviles i cavalcades, fent gaudir a tots amb els seus balls i passejades.


Xambanga, 23 de Setembre

La Xambanga és una cercavila de gegants diferent a la resta de corrues que se celebren arreu i es desenvolupa el dia abans de la Diada de La Mercè; és a dir, depèn del dia de la setmana en que cau la diada de la Patrona de Barcelona. És nocturna i està concebuda no per a la diversió del públic que la contempla, que també es diverteix, sinó perquè els geganters puguin tenir una nit de disbauxa i divertiment en la que els papers estan intercanviats: aquí seran ells els que llencin confetis als sorpresos vianants.

La Xambanga és una de les principals demostracions que la innovació també és possible dins d’un món tant tradicional com el dels gegants i de que aquesta experimentació pot donar resultats força sorprenents. En algunes ocasions, fins i tot s’han disfressat les figures i els geganters.

Recorregut: Àngels, Bonsuccés, la Rambla, Ferran i plaça de Sant Jaume.


Matí de Gegants, 24 de Setembre

Aquest acte és l’actualització de l’activitat pròpiament de gegants més antiga de les Festes de la Mercè. Des dels anys cinquanta del segle passat pel matí del dia 24 de setembre se celebra la Passada de nans i gegants. L’acte dels Balls i Passada de Gegants i Nans se celebra la Diada de la Mercè a partir de les deu del matí a la plaça de Sant Jaume. La celebració consta de dues parts. La primera és quan tots els gegants barcelonins (i en alguna ocasió fins i tot algun de convidat) que han fet nit a l’Ajuntament, surten a la plaça de Sant Jaume i fan una plantada per a iniciar el que es coneix com el Matí Gegant.

Després de la plantada, a les onze del matí i a la mateixa plaça de Sant Jaume, se celebra la Mostra de Balls de Gegants on cada parella de gegants amb música i coreografia pròpies, si ho vol, fa el seu ball. La segona part és a les dotze del migdia quan s’inicia la Passada de Gegants i Nans, una desfilada per diversos carrers del barri Gòtic que porta les figures fins a un lloc proper a l’inici de la Cavalcada de la Mercè, que se celebrarà per la tarda.

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer Ferran, La Rambla, carrer del Cardenal Cassanyes, placeta del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, carrer de la Cucurulla, carrer del Portal de l’Àngel, carrer de Santa Anna, La Rambla, carrer dels Tallers, carrer de Valldonzella, carrer de Montalegre i Pati Manning de la Casa de Caritat.


Cavalcada de la Mercè, 24 de Setembre

Els gegants, que són pràcticament els únics elements festius que han mantingut la seva presència constant en les celebracions barcelonines, esdevenen l’eix central de la Cavalcada de la Mercè. La Coordinadora de Geganters de Barcelona, nascuda el 1983, assumeix des del 1986 la realització de la Cavalcada de la Mercè i dels Balls de Gegants. Les Cavalcades contemporànies, assumides per la Coordinadora, van representar tota una innovació de gran originalitat. Amb protagonisme principal dels gegants, un fil argumental condicionava tot el disseny de l’espectacle itinerant, amb l’aportació d’escenografies, de manifestacions artístiques innovadores i de cultura popular tradicional i d’intervencions sorprenents com ara l’arribada dels gegants per mar o en globus aerostàtics. Més endavant la Cavalcada es va diversificar i se’n van crear altres de paral·leles i d’alternatives: la Rua dels Nassos, la Cavalcada de les Arts, la Cavalcada Mediterrània, la Cavalcada dels Convidats, la Cavalcada Musical,…

La Cavalcada de la Mercè se celebra el dia de la Mercè a partir de les sis la tarda en un gran espai central de la ciutat i durant dues hores, més o menys, segueix un recorregut per carrers i places cèntrics i emblemàtics per la festa, acabant ineludiblement a la plaça de Sant Jaume, entrant per la porta gran de la Casa gran de la Ciutat.

Recorregut: Pelai (amb Gravina), la Rambla, Ferran, plaça Sant Jaume.