Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla a Gràcia

fogueroDates: Els darrers dijous, divendres i dissabte del mes de gener.

Origen a Gràcia: El 1992 Antoni Torrens, veí de sa Pobla (Mallorca), i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona (1997), proposà fer un fogueró a la plaça del Diamant com els que es feien des de feia segles a Mallorca per Sant Antoni, per tal que els seus fills, estudiants universitaris residents a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina. A partir d’aquell fet, es van apuntar a participar-hi diferents carrers i després, amb la incorporació de la Federació de la Festa Major de Gràcia (avui Fundació Festa Major de Gràcia), la participació va anar creixent. Posteriorment, s’hi involucraren les Colles de Cultura Popular de Gràcia i va evolucionar cap a la festa que coneixem avui dia.

Recorregut: Plaça de la Vila de Gràcia, carrer Penedès, carrer Puigmartí, carrer Torrijos i finalitza a la plaça de la Virreina.

Organització: Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia (formada per l’Associació Cultural Albopàs, la Fundació Festa Major de Gràcia, la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia i el Centre Artesà Tradicionàrius, el Cargol Graciós i amb la col·laboració de grups illencs com els Dimonis d’Albopàs, xeremiers i l’Escola de sa Ximbomba entre d’altres).

Descripció: Dijous a la nit es fa una glosada i una degustació de productes illencs al Centre Artesà Tradicionàrius. Divendres té lloc un concert i ball amb grups illencs al Centre Artesà Tradicionàrius. I dissabte al vespre es fa l’acte central; abans, a la tarda, hi ha la recepció d’autoritats a la Seu del Districte, acte que s’acompanya amb una sonada de xeremiers.

Aquest acte central consisiteix en una cercavila amb les colles de cultura popular de Gràcia i colles mallorquines, en l’ordre següent:

  1. Colles o grups convidats (si s’escau).
  2. Xeremiers illencs i sacaires catalans.
  3. Autoritats i organitzadors illencs i catalans.
  4. Colles de cultura de Gràcia segons l’ordre del Protocol Festiu de la Vila de Gràcia.

Quan la cercavila arriba a la plaça de la Virreina, les autoritats encenen el fogueró de la plaça, mentre foguerons1els cantadors, ximbombers i xeremeiers interpreten la Tonada de Sant Antoni, tonada del ball dels Dimonis de sa Pobla. A continuació tenen lloc els diferents lluïments de les colles de cultura popular i finalment s’interpreta el Timbgrallers, himne de les Colles de Cultura Popular de Gràcia composat per Dani Tort.

El lluïment dóna pas a la revetlla amb les ximbombes, els cantadors i els glosadors.

Als foguerons de tots els carrers i places que participen es fa la torrada de pa mallorquí amb els productes típics de Sant Antoni: botifarrons, sobrassada i llom.

Cap a les 11 de la nit, comença el ball a la plaça de la Virreina amb grups interpretant balls i danses: jotes, fandangos i boleros.