La Colla

Fundada oficialment l’any 1982, i refundada tal com se la coneix actualment amb el nom de Geganters de Gràcia a l’any 1992, la constituïm una seixantena d’associats de totes les edats.

Tot i que els Gegants de Gràcia són dels principis dels anys vuitanta, no és fins a la dècada dels noranta que es constitueix l’Associació Geganters de Gràcia amb la finalitat de dur els Gegants de Gràcia -de propietat municipal- tant a les cercaviles de la Festa Major com als indrets on la colla sigui convidada.

Fins aleshores, un grup inestable de portadors, eren els encarregats de treure’ls per Festa Major i en altres diades importants, com fou el cas del dia del seu bateig el 24 de Març de 1985, dia on foren apadrinats pels Gegants de la Ciutat, en Jaume I i na Violant d’Hongria.

Amb els anys,  la colla incorpora nova imatgeria festiva, augmenta el nombre d’associats i es crea un grup de músics format per associats –fins el 1997 eren contractats-. D’aquesta manera, la colla assolí una maduresa mitjançant la qual esdevingué en una de les associacions geganteres portabanderes del territori català.

No obstant això, dins dels alts i baixos que experimenta el moviment associatiu, la colla quasi s’arriba a dissoldre a l’agost del 2010 per manca d’efectius a les sortides. Per sort, dos persones es feren càrrec de l’associació que va tirar endavant juntament amb alguns dels membres de la mateixa. No és fins a principis del 2013 que, amb un canvi de Junta, s’aconsegueix crear una colla més gran per mitjà de tallers i activitats obertes al públic.

Avui en dia, i des de la seva fundació, l’associació es regeix amb el propòsit d’assumir els següents objectius:

 • Promocionar de la Cultura Popular i Tradicional tant a la Vila de Gràcia com a la resta del territori català
  • Organitzar trobades de Gegants
  • Participar als actes tradicionals de la Vila de Gràcia
  • Participar en cercaviles de fora de la vila
 • Difondre el fet geganter als actes que participem
 • Esdevenir com ambaixadors de la Vila de Gràcia amb els Gegants allà on siguem presents

I som els socis els que, a dia d’avui, ens encarreguem de donar vida d’una quinzena de Figures Festives, ja sigui en forma de Gegants, Gegantons o Capgrossos. Vegem-les:

 • Els Gegants Pau i Llibertat de la Vila de Gràcia que són de propietat municipal
 • Els Gegantons Torradet i Gresca de la Fundació de la Festa Major de Gràcia
 • El Gegantó Pepitu Campanar –cessió de la revista Carrer Gran de Gràcia-
 • Els capgrossos Dimoni, Dimoniet, Bruixa, Músic, Fada Violeta, Vellet, Velleta, l’Agustinet, en Lluïset i el Drac Nus
colla