III Trobada de Gegants, 12 de Maig del 2001

Tot i que la III Trobada Biennal de Gegants de Gràcia s’hauria d’haver celebrat l’any anterior, per motius interns de la colla es va haver de posposar a l’any següent, el 2001.

El nostre primer gran projecte per aquesta trobada fou la participació activa de les Escoles de Gràcia. Per això, vam proposar el I Concurs del Cartell de la III Trobada de Gegants a Gràcia. La nostra colla, té com objectius principals ser més present a la vida social i cultural de la Vila de Gràcia i ser més participatius en els seus actes i institucions, i, com no, també a les escoles.

Per tal d’informar a les escoles sobre el món geganter i tenir un major nombre de cartells participants, es va confeccionar un petit llibret on férem cinc cèntims sobre la història dels Gegants, l’aparició dels primers gegants a Catalunya, l‘estat del món geganter en l’actualitat, la història dels Gegants de Gràcia, com són uns Gegants per dins, les historietes dels nostres capgrossos i que són i en que consisteixen les trobades geganteres; tot això explicat amb un llenguatge planer, adreçat especialment als nens i nenes de Gràcia.

Vam enviar aquests llibrets conjuntament amb les bases del concurs a vint-i-una Escoles de Primària de Gràcia, convocant a participar als nens i nenes de cicle mitjà i superior de primària.

Com a acte a destacar de la trobada, dir que en arribar a la seu del Districte (final de la cercavila), la Plaça Rius i Taulet (actual Plaça de la Vila de Gràcia), i un cop plantats tots els Gegants, el Regidor del Districte, el Sr. Ferran Mascarell, va inaugurar l’acte donant la benvinguda a tots els participants i fent una introducció sobre la celebració de 150 anys de l’Aniversari de la Independència de Gràcia. Seguidament en nom dels nostres Gegants en Pau i na Llibertat, van oferir un parlament un noi i una noia, molt joves, que representaren la sang nova de la nostra Cultura Popular tant antiga.

 

La cercavila

Com en les dues edicions anteriors, es conservà el fet de realitzar dues cercaviles simultànies començant a dues places significatives que convergint a una tercera plaça fins arribar a la Plaça Rius i Taulet (actual Plaça de la Vila de Gràcia). En aquesta ocasió les plantades de gegants es feren a la Plaça Gal·la Placícia i a l’encreuament entre Travessera de Gràcia amb Sicília, ajuntant-se a la Plaça de la Revolució per arribar al destí: a l’Ajuntament de la Vila de Gràcia. Els dos recorreguts realitzats foren:

 • Cercavila A: Plaça Gal·la Placídia, carrer Sant Marc, carrer Gran de Gràcia, carrer Montseny, carrer Torrent de l’Olla, carrer Vallfogona, carrer Verdi i Plaça Revolució.
 • Cercavila B: encreuament entre Travessera de Gràcia i el carrer Sicilia, carrer Secretari Coloma, carrer dels Romans, carrer Hipòlit Lazaro, carrer Pi i Maragall, carrer Bruniquer, carrer Terol i Plaça Revolució.

En arribar a la Plaça Revolució, ambdues cercaviles es van transformar en una de sola fins arribar a la Plaça Rius i Taulet.

 

Colles assistents

Per l’ocasió, cada plantada comptà amb nou parelles; sumant així un total de 18 parelles de Gegants. Aquestes foren:

  1. GEGANTERS DE GRÀCIA, amb la participació de la Comparsa de Capgrossos de Gràcia, els Gegantons de la Fundació de Festa Major de Gràcia, en Torradet i la Gresca, i els Gegants de Gràcia, en Pau i na Llibertat
  2. GEGANTERS DE MALGRAT, amb la participació dels Gegantons Ernest i Pironet i els Gegants Bernat i Eulàlia
  3. GEGANTERS I GRALLERS DE SANT CELONI, amb la participació dels Gegants en Martí i la Mª del Puig
  4. AGRUPACIÓ CULTURAL AIGUASTOSSAS DE SANT ANDREU DE LA BARCA, amb la participació dels Gegantons Andreu Quimeta i de la Gegantona Bruixilda
  5. GEGANTERS DEL CASC ANTIC, amb la participació del Gegantó Tinet el Graller, el Gegant Hipòlit i dels Gegants Peret el Fanaler i Marieta de l’Ull Viu
  6. GEGANTERS DE SARRIÀ, amb la participació dels Gegants Gervasi i Laieta
  7. COLLA GEGANTERS D’ILURI DE MATARÓ, amb la participació dels Gegants Iluro i Alarona
  8. BASTONERS DEL RAVAL I BOUETS I VAQUETA DEL RAVAL, amb la participación d’en Miquel, en Víctor, en Ricard i l’Eulàlia
  9. GERMANDAT DE TRABUCAIRES, GEGANTERS I GRALLERS DE SANT ANDREU DE PALOMAR, amb la participació de la parella de Gegantons Avi d’Orient i àvia Orfila, de la parella de Gegants Coloms amb els noms Coloma i Colom i els Gegants de Sant Andreu de Palomar, l’Andreu i la Colometa
  10. COLLA GEGANTERS DEL RAVAL, amb la participació de la Gegantona Quimeta i els Gegants Ramon i Lola
  11. AMICS DELS GEGANTS DEL CARRER PRINCESA, amb la participació dels Gegants Emili i Loreto
  12. GEGANTERS DE LA MARINA, amb la participació del Gegants de la Marina, en Magí i na Quimeta
  13. COLLA DE GEGANTS QUASINANS, amb la participació de la Comparsa de Capgrossos i cavallet i del Gegantó Quimet
  14. GEGANTERS I GRALLERS DEL POBLE SEC, amb la participació dels Gegants Nous, l’Armand de Montjuïc i la Rosa del Paral·lel
  15. GEGANTS DE SANTS, amb la participació del Gegantó Pol i dels Gegants Nous de Sants, en Xava i na Xinxa
  16. GEGANTERS DE MATADEPERA, amb la participació dels Gegants Pepet i Marieta
  17. COLLA DE GEGANTERS I GRALLERS DE GRÀCIA-SABADELL, amb la participació dels Gegants Anselm i Gràcia
  18. ASSOCIACIO D’AMICS DELS GEGANTS DEL PI, amb la participació dels Gegantons Oriol i Laia

 

 

Horaris

18:00h  Plantada dels gegants als dos punts de sortida

19:00h Començament de les cercaviles

20:00h  Trobada de les cercaviles a la Plaça Revolució

20:30h  Arribada a la Plaça Rius i Taulet (actual Plaça de la Vila de Gràcia)