El Ball del Festeig

Ball que s’estrenà el 2007 en commemoració del XXVè aniversari de l’existència dels Gegants de Gràcia -tenint en compte que Gràcia compta amb gegants propis des del 1982 però que el 1993 es van substituir pels que surten avui en dia (que són una versió més acurada dels mateixos). La composició musical fou a càrrec d’en Jordi Fàbregas –músic de cultura popular molt arrelat a la nostra vila- i els passos de la dansa els feren diferents membres de la colla.

Com indica el seu nom, la dansa es desenvolupa en un festeig entre en Pau i na Llibertat. Així doncs, el ball té dues estructures clarament distingides que són un ball pla cerimoniós on es desenvolupa la dansa de cortesia i una corranda on els gegants ja ballen més alegrament; parts freqüentment usades per als balls de gegants.

El Festeig es reserva a les ocasions molt especials. Es pot veure a la Plaça de la Vila de Gràcia després de la Cercavila Cultura Popular de la Diada de la Mare de Déu d’Agost a la tarda, a la Festivitat de la Mare de Déu de la Mercè per la Mostra de Balls que se celebra a la Plaça Sant Jaume, durant la Trobada Biennal de Gegants de Gràcia i per la Diada dels Geganters de Gràcia, pels volts de Sant Isidre. Tanmateix, si l’ocasió ho requereix, el ball és dansat en d’altres poblacions.