Sense la música, els gegants no podrien passejar-se majestuosos per les seves localitats; els capgrossos, no farien els seus balls divertits; i els gegantons, en canvi, no repartirien plantufades a tort i a dret.
La música que fa ballar als gegants ha evolucionat amb el pas dels anys, però normalment, sempre ha estat integrada en el seu àmbit. L’instrument que predomina en l’acompanyament geganter són les formacions de gralla malgrat que aquest fet no sempre ha estat així. Tradicionalment les formacions que acompanyaven els gegants eren el flabiol i el tamborí segons les referències existents d’aquesta instrumentació. Per exemple, a les festes de canonització de sant Ramon de Pentafort de l’any 1601 hi llegim una citació del pare Rebullosa que deia que el gegant ballava “al son de una flauta i tamboril”. Al llarg del temps també s’acompanyaren amb la formació d’una cobla de tres quartans on tres músics tocaven el Sac de Gemecs, la Tarota i el Flabiol i el Tamborí. Ja va ser amb l’època d’Or de la Gralla que paulatinament es substituïren aquests tipus de formacions per grups de grallers durant el segle XIX fins a l’actualitat. No obstant això, avui dia encara es conserven totes aquestes formacions tradicionals amb d’altres com les bandes de música, la cobla, els ministrils,… entre d’altres.
Pel que fa als Gegants de la Vila de Gràcia, tot i existir des del 1982, no va ser fins el 1997 que es va crear un grup de músics dins l’entitat Geganters de Gràcia amb la finalitat d’acompanyar a les figures festives perquè ballessin amb la seva pròpia música. Fins llavors, s’havien contractat grups reconeguts que acompanyaven els Gegants de Gràcia.
Aquest grup de músics s’ha conservat fins a l’actualitat tot i que a partir del 2013 s’incorporaren nous instruments com la tarota i sac de gemecs per tal d’enriquir la tessitura de l’acompanyament musical de les Figures Festives. Per una banda, la Tarota allarga la tessitura per baix fent de baix i el Sac de Gemecs, per dalt fent floritures.