CONVIDATS 2019: Gegants del Carrer Viserta de Monistrol de Montserrat

2019 – GEGANTS DEL CARRER VISERTA DE MONISTROL DE MONTSERRAT

Els centenaris Gegants del Carrer Viserta foren els segons en prendre part de La Convidada l’any 2019. En aquesta nova edició, es realitzà una exposició al claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia el dia abans de la festa, celebrant-se així, en plena Festa Major, un gran cap de setmana geganter (dissabte exposició i diumenge La Convidada). A més, ens visitaren tots els gegants del Carrer Viserta de Monistrol de Montserrat: els Gegants Vells, en Ramir i na Constança, i la Geganta Jove, na Diana. Aquesta imatgeria, lligada a les Festes del Carrer Viserta -antigament viculades a la festivitat de Corpus i la seva capvuitada però que actualment se celebren el segon cap de setmana de juliol- és un element diferenciador de les altres festes de carrer monistrolenques des de fa molts i molts anys.

L’any 1913, els veïns del Carrer Viserta de Monistrol de Montserrat encarregaren al taller barceloní El Ingenio la construcció de dos caps per una parella de gegants, ja que no van poder aconseguir la quantitat necessària per pagar la resta del cos. Així doncs, els veïns s’encarregaren de la seva construcció, l’estructura fou construida de vímet a Cal Cisteller i els primers vestits a Cal Sucre. Així doncs, van veure la llum per primer cop durant la festivitat del Corpus Christi de 1914.

Fins als anys 60 del segle passat, aquesta parella només ballava per la festivitat del Corpus i a les festes del carrer (deixant-se de celebrar en diversos períodes del selge XX), però fou a cap a la dècada dels 80 quan començaren a visitar d’altres poblacions amb el ressorgiment de les tradicions catalanes i l’estrena de la colla gegantera que els gestiona des de llavors.

A causa del mal estat de les figures per la seva constant activitat, a finals dels anys 90 es va construir una còpia dels gegants feta al taller de Toni Mujal per preservar les velles figures. L’any 2014 se celebrà el centenari dels gegants amb unes festes plenes d’activitats i estrenes en les que destacà la trobada de gegants centenaris que s’aplegaren al carrer.

La Diana, coneguda com la Geganta Jove, és la que en un principi havia d’esdevenir la nova parella del gegant, però que va acabar convertint-se en la seva filla perquè les seves faccions resultaven massa jovenívoles per les d’ell, que mantenia un aspecte molt més madur. L’estrena fou el dia 28 de juny de 1953 en plena celebració de les Festes del Carrer Viserta.

Malgrat la geganta jove fou comprada i construïda al mateix taller que els seus pares, el seu motlle no és barceloní sinó que és de procedència olotina. Aquesta geganta procedeix d’un motlle realitzat als anys 20 per l’escultor olotí Josep Soy i Cambras que realitzà l’estructura dels gegants de Manlleu i els de l’Hospitalet de Llobregat basant-se en els de la ciutat d’Olot. Tot i això, la geganta jove té una característica que la fa única respecte a les seves germanes de motlle, no té corona de cartró.

Aquesta geganta estrenà una nova vestimenta l’any 2018, durant la celebració del 65è aniversari de la seva estrena. El vestit, dissenyat per Joan Pozo i confeccionat pel modisto Jordi Banqué, és un vestit blau molt més ric que els que havia dut anteriorment la geganta i el lluí esplèndidament pels nostres carrers i places durant La Convidada 2019.