Seguici de Festa Major

Data:Matí del 15 d’agost.

Origen:Element de la festa reestructurat als anys vuitanta del segle XX, seguint una tradició que venia de dècades anteriors.

Recorregut:Plaça de la Vila de Gràcia, carrer de Goya, carrer Gran de Gràcia i carrer de Gràcia.

Organitzadors:Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, Fundació Festa Major de Gràcia i Districte de Gràcia.

Descripció:El Seguici del Matí de Festa Major és la màxima representació protocol·lària de les colles i de la imatgeria festiva de Gràcia acompanyats musicalment amb el Toc d’Inici de Gràcia; els músics de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia interpreten la peça de Josep Tardío Pi estrenada al 2013 de forma continuada fins a l’arribada de l’església de Santa Maria de Gràcia.

El componen, en l’ordre que s’exposa:

  1. Músics de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia
  2. Guàrdies de gala
  3. Autoritats i dos representants de cada colla de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia
  4. Colles de cultura de Gràcia segons l’ordre del Protocol Festiu de la Vila de Gràcia.
  5. Veïns i veïnes de Gràcia

Amb la Guàrdia Urbana de gala, el Seguici del Matí de Festa Major surt de la plaça de la Vila de Gràcia pel carrer Goya fins a Gran de Gràcia, i tot seguit baixa cap a l’església de Santa Maria de Gràcia, on les autoritats, les figures i les colles són rebudes pel rector de la parròquia.

Acte seguit, els Gegants de Gràcia entren a la parròquia de Santa Maria de Gràcia i, durant l’ofertori de l’Ofici Major, ballen solemnement fins davant de l’altar. A continuació, es fa ofrena del ram de la geganta a la patrona i, després, la imatgeria de la colla se situa als costats de l’altar per presidir l’Ofici de Festa Major. Al final, els gegants i els gegantons surten dansant acompanyats dels músics i el Pau i la Llibertat es planten a la porta de l’església, custodiant-la durant la sortida de tots els assistents i per fer la imposició del nou ram natural de Festa Major. A més a més, es fan tres galejades d’honor per part de la colla dels Trabucaires de Gràcia i els Bastoners de Gràcia ballen El Virolet de Gràcia d’honor.