Pepitu el Campanar

L’origen d’aquest gegantónan_pepitu, que és una representació del campanar de la Vila, se situa el 1984 com a reclam de la revista ” El Carrer Gran”. La construcció del cos original, que era un nan, s’encarregà a l’escultor Xavier Jansana (que aleshores tenia el taller a la Vila) a partir d’un dibuix de Miquel Giménez.

Al desaparèixer la revista el 1989, aquest nan fou cedit a l’Associació Geganters de Gràcia l’any 1998, la qual el presentà durant la IIa Trobada Biennal d’aquell mateix any, en forma de nan. El 16 de maig de 1998, després de ser pintat i arreglat per la Colla, en Pepitu Campanar és va presentar en societat i en batejar-lo, va iniciar-se en els balls, conjuntament  amb els seus companys Capgrossos.

nan_pepitu_ballDesprés d’aquesta primera presentació, en Pepitu el Campanar, va sortir amb la Colla diverses vegades, però poc a poc va anar quedant abandonat a causa del seu gran volum, el seu considerable pes i la dificulata de ser portat. A més, tant sols podia ser dut per nens perquè la figura era molt estreta. Així que a inicis de l’any 2004, es va decidir transformar-lo en Gegantó, convertint així una figura tant emblemàtica de la nostra Vila en una nova figura festiva digne i sobretot portable. La transformació va ser costosa, doncs, era especialment estret i esvelt i calia compensar-lo; la modificació va durar molt més del previst. Després d’unes adaptacions a càrrec de Dolors Sans, l’11 de desembre de 2004 va tenir lloc la reestrena, dins dels actes de commemoració del “CXLè Aniversari del Campanar de Gràcia”. Els seus padrins foren el Gegantó “La Torre del Rellotge” de la Barceloneta, el Gegantó “Blauet” de Sarrià, els Gegantons “Serafí Puntafí i Gaudina” de l’Escola Sagrada Família, el Gegant “El Senyor del Bosc” i el Capgròs Mitja lluna de Castellbisbal.

L’any 2015 s’estrenà una còpia alleugerida i de cavallet no tant estret en el marc de la diada de la Festa Major de Gràcia, el 15 d’agost. La nova figura fou realitzada pel constructor original de la figura, en Xavier Jansana, i també incorporà una franja amb els diferents relleus que representen els signes del zodíac a la seva part mitja. En el dia de la seva presentació s’estrenà també el ball dels gegantons de Gràcia, el “Repic de Festa”, un ball on hi intervé el Pepitu el Campanar juntament amb els gegantons Torradet i Gresca de la Fundació Festa Major de Gràcia.

La figura té un tret característic singular: porta una campana que sona mentre el gegant es mou i balla.

 

 

 

Bateig Pepitu Campanar

La presentació i el bateig d’en Pepitu Campanar transformat en Gegantó esdevingué el dissabte 11 de Desembre del 2004  dins dels actes de commemoració del “CXLè aniversari del Campanar de Gràcia”. No obstant això, la primera Festa pensada per presentar en Pepitu Campanar, era dins dels actes de la Primera Trobada Infantil de Gegantons i Capgrossos “Vila de Gràcia”, però el retard en la construcció i el temps hivernal en el que es produiria la presentació, ens va dur a realitzar una Trobada de Gegantons i Capgrossos més intimista i molt especial.

Per a tal ocasió, es van convidar colles molt seleccionades, que per les seves característiques i el seu tarannà fossin especials i úniques i a més aportessin un significat especial al bateig del nou Gegantó. D’aquesta manera foren presents:

 • IMAGEN2Els Geganters i Grallers de la Barceloneta, de Barcelona. Amb el seu Gegantó, La Torre del Rellotge del Moll de Pescadors
 • L’Escola Pública Sagrada Família, del Districte de Gràcia. Amb els seus Gegantons, Serafí Puntafí i Gaudina
 • Els Geganters de Sarrià, de Barcelona. El seu Gegantó Blauet
 • El Gegant i Capgrossos de Castellbisbal. Amb el seu Gegant El Senyor del Bosc i els Capgrossos Mitja lluna
 • Drac de Gràcia
 • Tabalers de la Colla Vella, de diables de Gràcia
 • Tabalers de la Colla Malèfica, de diables del Coll
 • Gegantons Torradet i Gresca, de la Federació Festa Major de Gràcia
 • Capgrossos de Gràcia
 • Gegants de Gràcia, Pau i Llibertat

La parlamentFesta havia d’iniciar-se a les 17:30 hores, amb una plantada de Gegantons i capgrossos, al Carrer Gran de Gràcia cantonada Rambla del Prat. Per qüestions del Districte, a darrera hora es va haver de canviar el recorregut. Així que es va iniciar l’acte a les 18:00h a la Plaça Revolució, amb una plantada de Gegantons fins les 18,30 hores, on inicià la Cercavila, pels següents carrers:  Terol  , Torrent de l’Olla, Diluvi i Plaça Rius i Taulet; ara coneguda com a Plaça de la Vila de Gràcia.

Seguidament, es transcriu l’acte central del bateig i presentació que es va realitzar davant la seu de l’Ajuntament de Gràcia, a la Plaça Rius i Taulet.

Presentadores de la colla des del balcó de l’Ajuntament:

“Vam iniciar l’acte , esperant a que els Gegantons convidats es col·loquessin en semicercle donant la cara a l’Ajuntament. Mentre va començar a sortir en Pepitu Campanar, tapat i es va col·locar al mig de la plaça.”

Benvinguts tots i totes!

Benvinguts a la reestrena d’en “Pepitu Campanar”! Volem junt amb tots vosaltres, retre un homenatge al Campanar de Gràcia i per això avui renaixerà en Pepitu i es convertirà en una nova imatge festiva de Gràcia i per tant en un nou ambaixador de la vila!

Demanaríem al Sr. Joan Àngel Frigola, del Taller de Història de Gràcia, que ens expliques breument la història del personatge que presentem avui.

Després va seguir l’acte,  amb unes paraules del Regidor del Districte, Sr. Ricard Martínez.

Donem la benvinguda als Capgrossos de Gràcia, l’Agustinet! El Dimoni! La Fada! El Músic! I els més petits i antics, la velleta i el vellet!!, que faran un ball per festejar la vinguda d’un nou Gegantó a la nostra gran Família, els Gegants de Gràcia!

“Els capgrossos de Gràcia, van realitzar el primer ball per festejar la vinguda d’un nou Gegantó a la Gran Família dels Geganters de Gràcia. Al final del seu ball, van cridar als components de totes les colles convidades, les Colles de Cultura de Gràcia assistents, al Sr. Joan Àngel Frigola, al Sr. Albert Musons ,Conseller de Cultura de Gràcia i al Sr. Ricard Martínez, Regidor del Districte de Gràcia, per tal de destapar en “Pepitu Campanar.”

BENVINGUT!! PEPITU CAMPANAR!

En Pepitu Campanar, ara ja un nou Gegantó més de Gràcia, rebrà una salutació del Drac de Gràcia com a representant de les Colles de Cultura Popular que avui estan aquí per homenatjar-lo.

“El Drac de Gràcia, va saludar al nou Gegantó amb un petit ball d’homenatge.”

El següents en saludar-lo seran els Gegants de Gràcia, en Pau i na Llibertat, que com si foren els seus pares, prometen presentar-lo a tota la comunitat gegantera i allí on vagin com ambaixadors de Gràcia.

Els Gegants de Gràcia, es van apropar a saludar al nou vingut a la seva família gegantera, voleiant els seus vestits en un ball de salutació.”

I ara abans de començar el ritual del bateig, volem presentar als seus padrins, que especialment escollits, aportaran els seus dons al nou Gegantó:

 • El Gegantó “La Torre del Rellotge del Moll de Pescadors”, de la Barceloneta que li dur la solidesa, la veterania i el record del passat.
 • El Gegantó “Blauet” de Sarrià, li dona la joventut , l’amor per la natura i per un món més sostenible
 • Els Gegantons “Serafí Puntafi i Gaudina” de l’Escola Sagrada Família, de Gràcia, el futur i l’encant de la innocència  dels més petits.
 • El Gegant “El Senyor del Bosc” i els Capgrossos Mitja Lluna de Castellbisbal, la màgia i la imaginació per cercar un món més just i en pau.

Ara en Pepitu Campanar iniciarà el seu primer ball, amb tots els seus padrins.

“En Pepitu Campanar, va anar a cercar cada padrí per tal de ballar amb ell el seu primer ball, i acollir els dons que li eren atorgats.”

I per finalitzar aquest bateig, els que a partir d’aquests moments seran els seus companys en Torradet i la Gresca, Gegantons de la Federació de Festa Major de Gràcia, que estan molt contents de rebre’l, faran amb en Pepitu el seu ball de Gala, un ball presentat la passada Festa Major de Gràcia i que a partir d’avui compartiran amb el nou Gegantó.

Endavant!   Un fort aplaudiment!