Torradet i Gresca

Els Gegantons van ser encarregats per la llavors anomenada Federació de la Festa Major de Gràcia (avui Fundació Festa Major de Gràcia) per poder desfilar pels carrers guarnits durant els dies de Festa Major de la Vila.

esbos_gegantonsEl 1998 la Federació de la Festa Major de Gràcia presentà un concurs obert on demanava el disseny i l’elaboració d’uns gegantons en forma de sol, simbolitzant les activitats diürnes de la festa, i lluna, representant les nits de la Festa Major. En aquest, hi participaren dues persones: l’Àngels Jutglar, dissenyadora i constructora dels Gegants de Gràcia, i la Mercè Galí, il·lustradora i membre de la colla de Geganters de Gràcia.

El disseny escollit fou el de la Mercè Galí que s’inspirà en els Gegants del Carnaval de Solsona per a crear-los. Per això els va fer “manotes” però, a la vegada, simpàtics i eixerits per ser la delícia dels infants. Al dansar aixequen els seus braços per picar de mans als espectadors de les cercaviles i places on fan els seus balls.

Com que la dissenyadora dels Gegantons no estava acostumada a treballar els materials per a l’elaboració d’imatgeria festiva, feu un esbós dels mateixos on hi constà totes les indicacions que cregué necessàries i, alhora, construí una reproducció en fang perquè tothom visualitzés els Gegantons.

Gràcies a l’experiència adquirida al crear alguns gegants, l’Àngels Jutglar fou l’encarregada de que aquella visió de la Mercè Galí es plasmés en forma de gegantons. No obstant això, la dissenyadora de les figures contribuí tant en la confecció de la roba i accessoris com en la construcció per tal de donar a les figures la imatge que tenen i, sobretot, als acabats de les cares.

Es van presentar en públic com a Torradet (el sol) i Gresca (la lluna) -noms escollits per votació popular entre els nens i les nenes de les escoles de Gràcia- el 16 d’agost de 1999 durant l’acte de l’ofrena a Sant Roc. Ja va ser aquella Festa Major de 1999 que van començar a desfilar per tots els carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia i que s’ha mantingut fins a dia d’avui.

Cal destacar que, en la Diada de Sant Roc (16 d’agost) de l’any 2017, just abans de començar la cercavila cap a la capelleta del sant i en el dia del seu 18è aniversari, aquests gegantons celebraren l’estrena d’una renovació completa enmig d’una Plaça de la Vila plena de gent que esperava aquest moment tant emotiu per a la història d’aquestes figures. Estrenaren uns altres vestits, cavallets nous, se’ls hi va fer una restauració completa dels caps i se’ls va posar uns braços nous. El Torradet avui vesteix una camisa taronja grossa, una faldilla a ratlles i duu una nova corbata més llarga i exagerada amb sols dibuixats, tot seguint el disseny original de la Mercè Galí. Per altra banda, la Gresca vesteix un vestit blanc amb una sanefa estampada a mà amb estrelletes, llunes i núvols, faldilla blau marí, unes noves arracades d’estrelles i un nou collaret com les primeres joies que va tenir!
La renovació la dugué a terme l’artista vilafranquina Dolors Sans i les joies i l’estampació del vestit de la Gresca foren elaborades per alguns membres de la colla dels Geganters de Gràcia.

A més de participar en diferents actes durant la Festa Major de Gràcia, els Gegantons realitzen sortides arreu de Catalunya durant la resta de l’any de la mà de la colla de Geganters de Gràcia amb la intenció d’apropar la festa i la cultura popular a la gent.