Data: 14 d’agost a les 17:30h (Passada) i 19:00h (Pregó).
Origen: El Pregó com a pòrtic de la Festa Major de Gràcia, tal com es coneix avui dia, data del 1986; no obstant això, hi ha referències de pregons anteriors.
El primer pregó d’aquesta nova etapa va anar a càrrec de l’actriu Sílvia Munt, i es va celebrar al Centre Artesà Tradicionàrius (l‘Artesà) el 14 d’agost de 1986. L’any següent es va fer a l’envelat que es va aixecar a la plaça de la Revolució i, finalment, es va traslladar al balcó de l’Ajuntament a la plaça de la Vila.
Organitzadors: Fundació Festa Major de Gràcia i Districte de Gràcia. Hi col·labora la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia.
Descripció: La tarda del Pregó comença amb la Passada cap al Pregó, un seguici inaugural instaurat recentment. Aquest és el moment on es fa evident que la festa és a punt de començar i es convida a tot el veïnat a unir-se per congregar-se a la plaça i escoltar el pregó. Aquest seguici a molts llocs rep el nom popular de “passada”, concepte que recull la idea d’unir autoritats, poble i pregoners darrera dels elements de la festa per anar d’un lloc important a un altre per escoltar un missatge concret: el pregó. Així doncs, la Passada sol ser encapçalada pels elements festius de màxima representació festiva municipal, l’àliga i els gegants. Com a molts indrets, a Gràcia aquests dos elements són de propietat municipal perquè són una eina de representació del poble.
La Passada surt de Can Musons, seu social de la Festa Major de Gràcia, on els organitzadors ofereixen el llibre de protocol de l’entitat a les autoritats perquè deixin els seus desitjos per a la Festa Major. En sortir, el seguici es dirigeix al carrer Maspons amb Pl. del Sol, on es troben amb el Toc d’Inici, seguici format per músics de les colles de Cultura Popular de la Vila de Gràcia. Un cop junts, els dos seguicis baixen fins a la Plaça de la Vila on es proclama el Pregó comptant amb totes les Colles de Cultura de Gràcia que fan acte de presència davant de l’Ajuntament.
El pregoner o la pregonera, acompanyat per les autoritats i la persona que presideix la Fundació Festa Major de Gràcia, llegeix el pregó des del balcó del Districte. Abans però, el Regidor o la Regidora obre l’acte i passa la paraula al President o la Presidenta del Districte. Després, si s’escau, s’expressa l’Alcalde o l’Alcaldessa i a continuació es dirigeix al públic el President o la Presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, que presenta el pregoner, autèntic protagonista i darrer en prender la paraula per pregonar el seu pregó i desitjar a tothom una molt bona Festa Major amb el tradicional crit de “Visca Gràcia i visca la Festa Major!” amb el que simbòlicament es donen per iniciades les festes.
Finalment, el pregoner o la pregonera baixa a peu de plaça i és llavors quan seran homenatjades amb el ball d’honor de l’Àliga i els Gegants de Gràcia.