CONVIDATS 2018: Gegants de la Pedrera

2018 – GEGANTS DE LA PEDRERA

La comparsa de Gegants de la Pedrera fou la primera colla Convidada d’Honor al nou acte de La Convidada dels Geganters de Gràcia, estrenat diumenge 19 d’agost, durant la Festa Major de Gràcia de l’any 2018. Aquell any la comparsa estava d’aniversari ja que celebrava 20 anys. Així doncs, els primers gegants participants foren el Rei Gaudi, la Reina Pedrera, el Badalot i el Forjat: els Gegants de la Pedrera. A més, els acompanyaren els nans Trenca i Dis del mateix conjunt.

Els Gegants de la Pedrera són una comparsa d’elements molt imaginatius i innovadors obra del cardoní Toni Mujal i Obradors que, utilitzant els diversos elements gaudinians de la Casa Milà; ornaments, xemeneies, badalots i respiradors,… representen una sèrie de personatges mitològics i inquietants que combinen la tradició llegendària més clàssica dels gegants amb la innovació figurativa i conceptual més imaginativa. Es presentaren al públic el 1998 amb motiu de la festa de la restauració a fons de la Pedrera.

Des de llavors, la Fundació La Pedrera cedí la comparsa de gegants a la Coordinadora de Geganters de Barcelona per tal que vetllés per la seva conservació i perquè no poguessin faltar a les festes més singulars de la Ciutat de Barcelona. Amb els pas del temps s’han convertit en un referent del Modernisme Català i un grup de gegants representatius de la ciutat de Barcelona.

Gràcies a la Coordinadora de Geganters de Barcelona vàrem poder veure ballar la simbòlica comparsa de Gegants de la Pedrera.

Una curiositat dels convidats d’excepció és que fins el 1897 –any en que molts municipis del Pla de Barcelona s’annexaren a la Ciutat Comtal- el límit de Gràcia arribava fins a l’actual carrer Provença situat a l’Eixample barceloní; emplaçament on es troba l’emblemàtic edifici d’Antoni Gaudí.