El Toc de Gràcia

És el primer ball propi que disposà la colla; tenint en compte que l’autor de la peça musical és un antic membre de la colla, en Miquel Santín, i que la coreografia feta pels propis membres de l’associació. No es tracta d’un ball adaptat a una peça musical ja existent, com era el cas del Ball del Gambeto.

El Toc de Gràcia només és ballat a la Plaça de la Vila de Gràcia des del 2002 per la Festa Major de Gràcia, concretament després del Seguici de Festa Major celebrat el matí de la Diada de la Mare de Déu d’Agost i el dia de La Convidada dels Gegants de Gràcia, per la Trobada Biennal i per la Diada dels Geganters de Gràcia, pels volts de Sant Isidre.

La peculiaritat del ball rau en que intervenen gairebé totes les figures d’imatgeria festiva de les que se’n fa càrrec la colla: els Gegants del Districte de Gràcia, en Pau i na Llibertat; els Gegantons de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, el Torradet i la Gresca; el Gegantó Pepitu Campanar; i els capgrossos de l’entitat. El ball s’estructura clarament en quatre parts; Ball dels Gegants, Ball dels Gegantons Torradet i Gresca, Ball dels Capgrossos i Final conjunt on tots els entremesos s’ajunten i giravolten incansablement.