El Repic de Festa

Aquest ball s’estrenà el 15 d’agost de 2015 durant el matí de Festa Major a la Plaça de la Vila de Gràcia, commemorant el XVè aniversari de la participació dels gegantons Torradet i Gresca i el Xè aniversari de la participació del Pepitu Campanar com a gegantó (després de ser reestrenat) en aquest mateix acte de la festa. Fou el primer ball propi que tingueren els Gegantons de la Vila de Gràcia i hi participen les 3 figures.

La composició musical fou a càrrec de Ricard Ellis, membre de la Colla i portador dels gegantons aleshores. La coreografia del ball fou realitzada pels membres de la secció de gegantons.

El títol del ball, Repic de Festa, fa referència al tradicional repic de campanes (forma de fer-les sonar i que consisteix en fer moure el seu badall de manera que soni insistentment). Aquest so es reserva per a les grans celebracions, com les Festes Majors, i és el que marca l’inici de la festa, un cop finalitzada la missa, a totes les viles, pobles i ciutats i, per tant, representa la crida a la celebració i l’esclat de l’alegria i la gresca que tothom està esperant. A més, la paraula “repic” és un homenatge al campanar de Gràcia, reproduït pel gegantó Pepitu, símbol inqüestionable de la Vila de Gràcia i protagonista essencial d’un episodi de la Història d’aquesta població: la Revolta de les Quintes. Fou durant l’aldarull del 1870 quan la campana (popularment coneguda amb el nom de Marieta) va repicar del 4 al 9 d’abril mentre les tropes del general Gaminde, situades al pla de Barcelona, bombardejaven la vila rebel per mirar de fer callar la campana.

D’altra banda, els gegantons Torradet i Gresca simbolitzen els dies de la Festa Major (en Torradet les activitats diürnes i na Gresca la disbauxa de les nits) i amb aquest ball també es pretén transmetre, així com aquestes figures, l’alegria de la Festa Major de Gràcia a tots els llocs que visiten.

Aquest ball és dansat pels 3 Gegantons tant per les diades pròpies i les celebracions de la Vila de Gràcia com en tota aquella ocasió en que sigui requerit, com per exemple a la Trobada de Gegantons infantils i d’escola que es realitza cada any per les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona.