Cavalcada de les Carteres Reials

Data: 4 de gener

Origen: La festa de Reis ha estat sempre present a Gràcia en diferents comerços i en els envelats de la fira de Reis a diverses places de la Vila, on dies abans de la festa un rei recollia les cartes dels més petits. En la segona meitat dels anys vuitanta del segle XX, i amb la col·laboració dels organitzadors de la cavalcada de Sant Andreu de Palomar, que celebraven la seva el dia 5 de gener, s’escollí el dia 4 per aprofitar els mateixos per a la cavalcada de Gràcia. Al començament dels anys noranta del segle XX, va desaparèixer la cavalcada i els Carters Reials van aparèixer a la plaça de la Vila pel carrer Mozart, darrere dels gegants de Gràcia. L’any 2002 els Carters Reials van sortir de l’Orfeó Gracienc i van fer una passejada per diferents carrers de Gràcia fins a arribar a la plaça de la Vila. I el 2003 es va recuperar de nou la cavalcada, que en pocs anys es consolidà amb una rellevància notable, incorporant carrosses i comparses a peu. Des del 2009 es van canviar els Carters per Carteres per tal de donar més protagonisme a les dones en aquesta festa.

Recorregut: iniciant-se a les 18h a Jardinets de Gràcia, la cavalcada de les carteres reials puja pel carrer Gran de Gràcia fins a la travessera, per on efectivament travessa la vila fins al carrer de Sardenya. Després torna per Sant Antoni Maria Claret, Tordera, Milà i Fontanals, Puigmartí, Torrent de l’Olla i Diluvi fins arribar a la plaça de la Vila de Gràcia.

Organització: Fundació de la Festa Major de Gràcia, amb la col·laboració d’entitats i particulars

Descripció: un cop arribada la comitiva a la plaça de la Vila de Gràcia les Carteres Reials de Ses Majestats els Reis d’Orient són rebudes per les autoritats i adrecen unes paraules al públic des del balcó de la seu del districte mentre s’escolta El Messies de Händel i des del campanar cau una pluja de paperets. Les Carteres Reials fan un breu parlament i després de saludar a tots els presents, ocuparan les seves trones i tot seguit recolliran les cartes que els hi portaran els nens i nenes.

Un altre personatge molt popular a la Cavalcada de les Carteres Reials de la Vila de Gràcia és en Carbonilla que recorda als nens i nenes que no s’hagin portat bé que els reis Mags també els poden portar carbó.

Els Gegantons Torradet i Gresca no es perden la cavalcada i obren el seguici tot guiant a les Carteres Reials pels carrers de la Vila de Gràcia; els obren les portes a casa seva.