Cavalcada de les Carteres Reials

Data: 4 de gener.

Origen: La festa de Reis ha estat sempre present a Gràcia en diferents comerços i en els envelats de la fira de Reis a diverses places de la Vila, on dies abans de la festa un rei recollia les cartes dels més petits. En la segona meitat dels anys vuitanta del segle XX, i amb la col·laboració dels organitzadors de la cavalcada de Sant Andreu de Palomar, que celebraven la seva el dia 5 de gener, s’escollí el dia 4 per aprofitar els mateixos per a la cavalcada de Gràcia. Al començament dels anys noranta del segle XX, va desaparèixer la cavalcada i els Carters Reials van aparèixer a la plaça de la Vila pel carrer Mozart, darrere dels gegants de Gràcia. L’any 2002 els Carters Reials van sortir de l’Orfeó Gracienc i van fer una passejada per diferents carrers de Gràcia fins a arribar a la plaça de la Vila. I el 2003 es va recuperar de nou la cavalcada, que en pocs anys es consolidà amb una rellevància notable, incorporant carrosses i comparses a peu. Des del 2009 es van canviar els Carters per Carteres per tal de donar més protagonisme a les dones en aquesta festa.

Recorregut: iniciant-se a les 18h a Jardinets de Gràcia, la Cavalcada de les Carteres Reials puja pel carrer Gran de Gràcia fins a la travessera, per on efectivament travessa la vila fins al carrer de Sardenya. Després torna per Sant Antoni Maria Claret, Tordera, Milà i Fontanals, Puigmartí, Torrent de l’Olla i Diluvi fins arribar a la plaça de la Vila de Gràcia.

Organització: Fundació de la Festa Major de Gràcia, amb la col·laboració d’entitats i particulars.

Descripció: un cop arribada la comitiva a la plaça de la Vila de Gràcia les Carteres Reials de Ses Majestats els Reis d’Orient són rebudes per les autoritats i adrecen unes paraules al públic des del balcó de la Seu del Districte mentre s’escolta El Messies de Haendel i des del campanar cau neu de paper. Les Carteres Reials fan un breu parlament i després de saludar a tots els presents, ocupen les seves trones i tot seguit recullen les cartes que els hi porten els nens i les nenes.

Un altre personatge molt popular a la Cavalcada de les Carteres Reials de la Vila de Gràcia és en Carbonilla que recorda als infants que no s’hagin portat bé que els Reis Mags també els poden portar carbó.

Els Gegantons no es perden la cavalcada i obren el seguici tot guiant a les Carteres Reials pels carrers de la Vila de Gràcia; els obren les portes a casa seva.