Torradet i Gresca

Els Gegantons van ser encarregats per la llavors anomenada Federació de la Festa Major de Gràcia (avui Fundació Festa Major de Gràcia) per poder desfilar pels carrers guarnits durant els dies de Festa Major de la Vila.

esbos_gegantonsEl 1998 la Federació de la Festa Major de Gràcia presentà un concurs obert on demanava el disseny i l’elaboració d’uns gegantons en forma de sol, simbolitzant les activitats diürnes de la festa, i lluna, representant les nits de ball de la Festa Major. En aquest, hi participaren dues persones: l’Àngels Jutglar, dissenyadora i constructora dels Gegants de Gràcia, i la Mercè Galí, il·lustradora i membre de la colla de Geganters de Gràcia.

El disseny escollit fou el de la Mercè Galí i a dia d’avui ens explica que s’inspirà en els Gegants del Carnaval de Solsona per a crear-los. Per això els va fer “manotes” però, a la vegada, simpàtics i eixerits per ser la delícia dels infants. Al dansar aixequen els seus braços per picar de mans als espectadors de les cercaviles i places on fan els seus balls.

Com que la dissenyadora dels Gegantons no estava acostumada a treballar els materials per a l’elaboració d’imatgeria festiva, feu un esbós dels mateixos on hi constà totes les indicacions que cregué necessàries i, alhora, construí una reproducció en fang perquè tothom veiés la seva visualització dels Gegantons.

Gràcies a l’experiència adquirida al crear diversos gegants, l’Àngels Jutglar fou l’encarregada de que aquella visió de Mercè Galí es plasmés en forma de gegantons. No obstant això, la dissenyadora de les figures contribuí tant en la confecció de la roba i accessoris com en la construcció per tal de donar a les figures la imatge que tenen i, sobretot, als acabats de les cares.

Van presentar en públic com Torradet (el sol) i Gresca (la lluna) – noms escollits per votació popular entre els nens i les nenes de les escoles de Gràcia- el 16 d’agost de 1999 durant l’acte de l’ofrena a Sant Roc. Ja va ser aquella Festa Major de 1999 que van començar a desfilar per tots els carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia i que s’ha mantingut fins a dia d’avui.

A més de participar en diferents actes durant la Festa Majos de Gràcia, els Gegantons realitzen sortides arreu de Catalunya durant la resta de l’any de la mà de la colla de Geganters de Gràcia amb la intenció d’apropar la festa i la cultura popular a la gent.

 

TORRADET_GRESCA_FITXA