L’Avi d’Orient i l’Àvia Orfila – Gegantons Avis de Sant Andreu de Palomar
L’Avi d’Orient i l’Àvia Orfila són una parella de gegantons entranyables que representen un vellet fantàstic vingut de l’Orient llunyà, vestit de mag, i una velleta de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar. L’Avi d’Orient fou regalat pels Reis d’Orient a un nen de la colla gegantera i per això la figura masculina té aquest nom. La figura femenina l’anomenen Orfila en honor de la plaça del barri on hi ha l’antiga casa de la vila de Sant Andreu.
La parella de gegantons, originalment per tant, eren propietat de la família Jové Tarrida, que els cedí a la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar. Aquestes figures lleugeres escauen perfectament als més menuts de la colla. Els realitzà l’artista Francesc Jové, que els enllestí entre el 1999 i el 2000. De seguida es presentaren i des d’aleshores no han deixat de sortir en les dates assenyalades del barri, sobretot per la Festa Major —a finals de novembre— i en més trobades de fora on són convidats.
Les figures es van haver de remodelar unes quantes vegades des que es van crear perquè els materials amb què havien estat construïdes primer es van anar degradant amb el pas dels anys i també per les nombroses actuacions en les quals han participat.
El 7 de desembre de l’any 2014, en el marc de la Festa Major de Sant Andreu, es van presentar les rèpliques dels Avis de Sant Andreu. Les noves figures són obra d’en Jordi Grau del Taller el Drac Petit de Terrassa. Van ser construïdes gràcies a una campanya de micromecenatge, que va aconseguir els diners necessaris per fer la parella.
Els gegantons avis andreuencs tenen ball propi: «Sol Solet», cançó popular arranjada per Enric Montsant. La coreografia que fan ha estat pensada per la mateixa Germandat, que s’encarrega de portar-los.
Colom i Coloma – Gegants Coloms de Sant Andreu de Palomar
La construcció de la parella de gegants fou iniciativa de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, després del deteriorament d’en Jordi i la Rosa, uns gegants de motxilla del barri fets de manera casolana que tingueren una vida molt curta. Aleshores l’entitat decidí de crear uns gegants nous que s’identifiquessin amb el barri, amb motius referits als coloms pel topònim Palomar, que fa referència a l’abundància de colomars que hi havia a l’antic terme parroquial. Encarregaren la tasca al mestre imatger de Cardona Toni Mujal, que els enllestí el 1989, i s’estrenaren aquell mateix any a les festes del barri, causant una gran impressió ja que duen el tors nu.
Els Gegants Coloms de Sant Andreu de Palomar són uns dels més originals de la ciutat ja que trenquen, físicament, la imatge del gegant tradicional: representen dues aus, però tenen tors humà.
Després d’anys de balls i passejades, decidiren ampliar la família. L’any 2005 la Coloma va pondre un ou que es va poder veure en les sortides de la parella durant nou mesos. Finalment, el 10 de juny de 2006 en va sortir el gegantó Galtetes i, d’aleshores ençà, és ben habitual veure’ls tots tres junts.
Els Gegants Coloms també tenen un ball propi amb el seu fillet, el ball de “Els tres becs i les sis ales”.
Hom els pot veure passejar i dansar cada any a la Festa Major de Sant Andreu, juntament amb les altres figures del barri. També surten en nombroses cercaviles i trobades de gegants, tant a Barcelona com a fora.
Per la Festa Major de l’any 2017 van estrenar una nova imatge amb noves ales, obra del reusenc Manel Llauradó, i nou vestuari, obra de Marc Udina.
Galtetes – Gegantet Colom de Sant Andreu de Palomar
En Galtetes és una figura que neix de l’amor entre els Gegants Coloms de Sant Andreu de Palomar i representa un colom petit.
La iniciativa de construir en Galtetes sorgeix de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, que volia una figura que poguessin portar els nens i nenes més petits de la colla, que encara no podien carregar l’Avi d’Orient. Amb la nova figura, la Germandat pot comptar amb geganters portadors molt petits (a partir de tres anys).
La història del gegantó comença l’any 2005, quan la seva mare va pondre un ou que es va poder veure en les sortides dels Gegants Coloms durant nou mesos. Finalment, el 10 de juny de 2006 en va sortir en Galtetes, el fill de la parella, i d’aleshores ençà és ben corrent veure’ls tots tres junts.
L’any 2011 presentà un ball propi amb els seus pares: el ball de “Els tres becs i les sis ales”.
L’any 2017 es presentà la nova figura d’en Galtetes, més realista que I’anterior i obra del reusenc Manel Llauradó.
El gegantó Galtetes surt a passejar i dansar cada any a final de novembre, per la Festa Major de Sant Andreu, de la qual també n’és protagonista juntament amb les altres figures del barri. També, quan s’escau, participa en cercaviles i trobades de gegants, tant a Barcelona com a fora.
Andreu i Coloma – Gegants de Sant Andreu de Palomar
L’Andreu i la Coloma, popularment coneguda com a Colometa, són una parella de gegants que representen la pagesia de l’antic poble de Sant Andreu.
Els Gegants de Sant Andreu foren construïts sobre unes figures de sèrie clàssiques de la botiga barcelonina El Ingenio. Per això tenen una fesomia que recorda uns altres gegants catalans (com els barcelonins gegants del Poblenou). Es van fer per encàrrec del Districte municipal andreuenc, que volia crear uns gegants representatius del barri. El 1982 es presentaren a la Festa Major, amb uns noms que també s’identificaven amb el poble: Andreu, el patró que li donà el nom, i Coloma, pel topònim Palomar, que fa referència a l’abundància de colomars que hi havia a l’antic terme parroquial.
Tot i ser propietat del Districte de Sant Andreu, sempre ha estat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar l’encarregada de portar els gegants i de fer-los ballar en trobades i celebracions tant de la ciutat com de fora, sovint juntament amb les altres figures de la colla.
La Colometa i l’Andreu són els amfitrions de la gran cercavila de la Festa Major de Sant Andreu, que se celebra el diumenge més proper al 30 de novembre, diada de Sant Andreu Apòstol i patró de l’antic poble. Gaudeixen d’altres moments importants durant les festes, com la participació al Seguici Festiu de l’Esclat Andreuenc o l’Adeu Andreu!, on els gegants acudeixen al piromusical de final de Festa Major acompanyats d’una banda tradicional.
L’any 2015 van estrenar vestits nous, dissenyats per en Marc Udina, i el 2019 una restauració realitzada al taller navarrès de l’Aitor Calleja.
El Sereno “Cendra” i la Castanyera “Esperanceta” – Capgrossos de Sant Andreu de Palomar
El Sereno “Cendra” i la Castanyera “Esperanceta” són els capgrossos de Sant Andreu de Palomar, que figuren dos personatges reals de l’antiga vila. En Cendra representa un sereno del llegendari andreuenc, de qui s’explica que de nit visitava les veïnes quan els seus homes eren fora de casa. L’Esperanceta, per una altra banda, recorda una entranyable castanyera que tenia parada a la plaça del Comerç i, de tant coneguda com era, hi ha una cançó popular que la recorda.
Els capgrossos de Sant Andreu són unes figures encarregades pel Districte de Sant Andreu l’any 1984, obra de l’escultor Xavier Jansana. Quan es van fer, l’obertura perquè el portador hi pogués veure era molt petita. Anys més tard, aprofitant que calia restaurar-los, van resoldre el problema engrandint el forat de la boca.
En Cendra i l’Esperanceta són portats per la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar i surten tot sovint a les trobades i cercaviles del barri i de la ciutat. Cada any, per la Festa Major de Sant Andreu participen en l’Esclat Andreuenc juntament amb la resta del Seguici Festiu, on fan la representació del seu ball propi.