Trobada Biennal de Gegants de Gràcia

Plantata IV Trobada

Plantada IV Trobada

El primer dissabte del mes de Maig (si s’escau en pont, es trasllada al següent) se celebra cada dos anys la Trobada Biennal de Gegants de Gràcia coincidint amb el dia del Comerç al Carrer.

Els motius pels quals la colla celebra la seva trobada amb una periodicitat biennal són, en primer lloc, per realitzar una trobada amb un nombre major de colles i figures participants i, en segon lloc, per poder fer les torna visites de les colles convidades en dos anys. Deixant així més marge donat que la colla participa en molts actes dins de la pròpia vila.

Les dues primeres Trobades es realitzaren en anys parells (1996 i 1998). La tercera, per motius interns de la colla, es va fer l’any 2001 (un any després) i des de aleshores, es realitzaren els anys senars fins al 2009. El 2011 no es pogué celebrar la més que coneguda trobada de gegants per motius interns de la colla i es va haver de posposar al 2012 on, de nou, tornà a celebrar-se els anys parells; com als seus inicis.

La Jornada es desenvolupa en diferents actes com són la Plantada de Gegants, la Cercavila i els Parlaments i Balls finals a la Plaça de la Vila de Gràcia. L’horari dels actes acostuma a ser el següent:

17:00h  Plantada de tots els Gegants al Carrer Gran de Gràcia amb Nil Fabra

18.00h  Sortida de la Cercavila pel Carrer Gran de Gràcia fins al carrer Goya per dirigir-se a la Plaça de la Vila de Gràcia

18:30h  Aturada al Carrer Gran de Gràcia amb el Carrer Pas de l’Àngel per fer el concurs de Balls

20:00h  Arribada de la cercavila a la Plaça de la Vila de Gràcia, parlaments, balls de lluïment de les colles participants i entrega de records

20:30h  Represa de la cercavila pel carrer Goya i carrer Gran de Gràcia fins als Jardinets de Gràcia

Des del  2003, una setmana abans de la Trobada, la comparsa de capgrossos de Gràcia esperen en candeletes a que arribi la Trobada de Gegants als establiments i als aparadors dels mateixos del Carrer Gran de Gràcia i voltants, sempre acompanyats d’un cartell de la trobada de Gegants de la setmana vinent al costat.

 

trobades

 

El Concurs de Ball de Gegants i Capgrossos

A banda de la Trobada Biennal de Gegants, el mateix dia, té lloc el Concurs de Ball de Gegants que es desenvolupa des de la IV Trobada Biennal de Gegants de Gràcia el 2003.

La Colla de Geganters de Gràcia donem molta importància a la qualitat del Ball de Gegants i, és per aquest motiu que organitzem aquest acte dins de la Trobada de Gegants. Es tracta, doncs, de facilitar i possibilitar que les colles de mostrin les seves danses que durant l’any treballen; a més de premiar l’esforç que hi dediquen durant l’any per treballar nous balls i perquè aquestes surtin bé.

Com tot concurs, existeix un jurat. Aquest, es caracteritza per tenir un caràcter no professional, és a dir, els membres del jurat acostumen a ser de diverses entitats de Gràcia però no implicats dins del món Geganter. Amb això aconseguim que la valoració del ball s’ajusti a una deliberació del públic assistent a les Trobades de Gegants: la gent que segueix i gaudeix de les danses dels geganters. A trets generals, el jurat queda compost entre 5 i 8 membres que son escollits de la següent manera:

  • 1 Membre de Colles de Cultura de Gràcia
  • 1 Membre de la Premsa
  • 1 Membres de l’Associació de Comerciants del carrer Gran de Gràcia i 1 Membre d’una altra Associació de Comerciants
  • 1 o 2 Membres de persones d’especial rellevància dintre del món Cultural a Gràcia
  • Els Consellers de Cultura i Comerç

Amb tot, la Colla de Geganters de Gràcia, pot modificar la composició del jurat si ho considera convenient.

Els membres del jurat  puntuaran a les colles de 1 al 5 basant-se en tres paràmetres.

Aquests paràmetres seran:

  • Execució del Ball: mirat des del seu conjunt l’ocupació de l’espai que realitzen, la musicalitat de la peça i el conjunt i l’harmonia.
  • Grup de Música: valorant si és propi de la colla, si toquen a més d’una veu, si sona bé la cançó i en general, si la peça està ben executada.
  • Aparença: referint-nos al conjunt de la colla i dels propis Gegants.

Els tres guanyadors, són coneguts un cop que la cercavila arriba a la Plaça de la Vila de Gràcia. Amb tot, el jurat, prèviament haurà signat un acte on constarà el nom de les tres colles guanyadores. El premi consisteix en un pergamí recordatori de l’acte i un obsequi que facilitarà el Districte de Gràcia.

 

Les Trobades

 

Cartell I Trobada

I Trobada Biennal de Gràcia

II Trobada Biennal de Gràcia

Cartell III Trobada

III Trobada Biennal de Gràcia

Cartell IV Trobada

IV Trobada Biennal de Gràcia

Cartell V Trobada

V Trobada Biennal de Gràcia

Cartell VI Trobada

VI Trobada Biennal de Gràcia

Cartell VII Trobada

VII Trobada Biennal de Gràcia

cropped-logo-gegants-app.jpg

VIII Trobada Biennal de Gràcia

Cartell IX Trobada

IX Trobada Biennal de Gràcia

X Trobada Biennal de Gràcia

XI Trobada Biennal de Gràcia