IV Trobada de Gegants, 10 de Maig del 2003

Després de la celebració de la III Trobada Biennal de Gegants de Gràcia al 2001, és a partir d’aquest moment que les trobades geganteres es desenvoluparan durant els anys senars.

Aquesta trobada, per altra banda, esdevingué precedent de les següents edicions que s’han celebrat donat que es va reformular la jornada el els aspectes següents:

 • Dur a terme una única cercavila amb la intenció que tothom pugui gaudir plenament d’ella. D’aquesta manera, el públic s’aplega en un itinerari concret i pot contemplar amb tranquil·litat tots els Gegants, Gegantons i capgrossos. Per altra banda s’aconsegueix un escurçament de la llarga cercavila que implicava el fet de crear dues de paral·leles, ajuntar-se i realitzar una segona amb totes les colles.
 • Convocar una sola Plantada de Gegants amb la intenció de fer una estampa més imponent aplegant major nombre de figures i, alhora, comportant una major nombre de públic assistent.
 • La incorporació d’un acte paral·lel: el Concurs de Balls de Gegants i Capgrossos.
 • Exposició dels Capgrossos i Gegantons Peitu Campanar, Torradet i Gresca als aparadors dels comerciants, acompanyats del cartell de la Trobada, durant la setmana anterior.
 • Realització de la trobada coincidint amb el dia que es desenvolupa la jornada de “Botigues al carrer” dut a terme per l’Associació de Comerciants del Carrer Gran de Gràcia.

Recorregut

Com s’ha comentat anteriorment, a diferència de les tres edicions anteriors, es desenvolupà una única cercavila amb una plantada de Gegants al Carrer Gran de Gràcia amb la confluència del carrer Nil i Fabra. Així doncs, la cercavila esdevingué pel carrer Gran de Gràcia,el carrer Goya fins arribar a la Plaça de la Vila de Gràcia on es desenvoluparen els parlament, els balls finals i l’entrega de records. En acabar, es reprengué la cercavila cap al carrer Goya, Gran de Gràcia i Jardinets de Gràcia.

Colles assistents

Les colles geganteres que participaren a la IV Trobada Biennal de Gegants de Gràcia foren:

  1. GEGANTERS DE GRÀCIA, amb la participació de la Comparsa de Capgrossos de Gràcia, els Gegantons de la Fundació de Festa Major de Gràcia, en Torradet i la Gresca i els Gegants de Gràcia, en Pau i na Llibertat
  2. GEGANTERS DE LA MARINA, amb la participació i dels Gegants de la Marina, en Magí i na Quimeta
  3. GEGANTERS DEL CASC ANTIC, amb la participació del Gegantó Tinet el Graller i dels Gegants Peret el Fanaler i Marieta de l’Ull Viu
  4. GEGANTERS I TRABUCAIRES DE SANT CUGAT DEL VALLÈS, amb la participació dels Gegants Joan i Marieta
  5. GEGANTERS I GRALLERS DE SANT QUIRZE DEL VALLÈS, amb la participació dels Gegantons El Mussol Feliu i la Mariona i dels Gegants Quirze i Julieta
  6. AMICS DELS GEGANTS DEL CARRER PRINCESA, amb la participació dels Gegants Emili i Loreto
  7. GEGANTS DEL POBLENOU, amb la participació dels Gegants Bernat i Maria
  8. GEGANTS I GRALLERS DE CORBERA DE LLOBREGAT, amb la participació dels Gegants Antoni i Magdalena
  9. BASTONERS DEL RAVAL I BOUETS I VAQUETA DEL RAVAL, amb la participación d’en Miquel, en Víctor, en Ricard i l’Eulàlia
  10. GEGANTERS D’ESPLUGUES DE LLOBREGAT, amb la participació de la Comparsa de Capgrossos, la Gegantona Caterina i els Gegants Mateu i Marta
  11. COLLA DE GEGANTS DE LA SAGRADA FAMÍLIA, amb la participació dels Capgrossos Kiku i Drylus i dels Gegants de la Sagrada Família, en Pere, l’home dels coloms i na Pepa la Peixatera
  12. GERMANDAT DE TRABUCAIRES, GEGANTERS I GRALLERS DE SANT ANDREU DE PALOMAR, amb la participació de la parella de Gegantons Avi d’Orient i àvia Orfila, de la parella de Gegants Coloms amb els noms Coloma i Colom i els Gegants de Sant Andreu de Palomar, l’Andreu i la Colometa
  13. GEGANTERS DE LA GRANADA DEL PENEDÈS, amb la participació dels Gegants Guillem i Saurina
  14. GEGANTS DE SANTS, amb la participació del Capgròs Lluna i dels Gegants Nous de Sants, en Xava i na Xinxa
  15. GEGANTERS, GRALLERS I BESTIARI DE LA BARCELONETA, amb la participació dels Gegants Pep Barceló i Maria la Néta
  16. GEGANTERS DE SANT ADRIÀ DEL BESÒS, amb la participació de la Gegantona Laia i dels Gegants Vells de Sant Adrià del Besòs, l’Adrià i la Natàlia
  17. GEGANTERS DE MOLINS DE REI, amb la participació dels Gegants Nous, en Bernat i la Candelera
  18. GEGANTS DEL CLOT DE L’ORFEÓ MARTINENC, amb la participació del Gegantó Martí i dels Gegants Clotus i Melis
  19. GEGANTERS DE SARRIÀ, amb la participació dels Gegants Gervasi i Laieta
  20. GEGANTÓ MANEL DE LA FAMÍLIA CASTELLÓ

 

I Concurs de Ball de Gegants i Capgrossos

La Colla de Geganters de Gràcia donem molta importància a la qualitat del Ball de Gegants i, és per aquest motiu que organitzem aquest acte dins de la Trobada de Gegants. Es tracta, doncs, de facilitar i possibilitar que les colles de mostrin les seves danses que durant l’any treballen; a més de premiar l’esforç que hi dediquen durant l’any per treballar nous balls i perquè aquestes surtin bé. Així vam creure necessari instaurar, a la nostra trobada i per primer cop, el Concurs de Ball de Gegants i Capgrossos.

De totes les colles participants a la IV Trobada de Gegants de Gràcia, les participants al Primer Concurs de Ball de Gegants i Capgrossos varen ser:

 • Gegants de Sarrià
 • Gegants de Molins de Rei
 • Gegants de la Barceloneta
 • Gegants d’Esplugues de Llobregat
 • Bouets i vaqueta del Raval
 • Gegants de Sant Andreu del Palomar
 • Gegants del Poble Nou
 • Gegants de Sant Quirze de Vallès
 • Gegants del Casc Antic

Tot i que no van participar totes les colles que assistiren a la IV Trobada Biennal de Gegants de Gràcia, es pot veure que el concurs tingué bona acollida per les colles geganteres. Des d’aquest espai, us volem donar les gràcies pel suport rebut i per contribuir en que l’acte s’hagi fet lloc dins el calendari geganter.

El Jurat

Com tot concurs, existeix un jurat. Aquest, es caracteritza per tenir un caràcter no professional, és a dir, els membres del jurat acostumen a ser de diverses entitats de Gràcia però no implicats dins del món Geganter. Amb això aconseguim que la valoració del ball s’ajusti a una deliberació del públic assistent a les Trobades de Gegants: la gent que segueix i gaudeix de les danses dels geganters. En aquesta primera edició, el jurat l’integraren:

 • Sr. Albert Musons, Conseller de Cultura del Districte de Gràcia.
 • Sr. Josep Antón Vinyals, Conseller de Comerç del Districte de Gràcia.
 • Sra. Isabel Sanagustí, Presidenta de la Federació de Colles de Sant Medir.
 • Sra. Esther Pastor, com a representant del ciutadà de la vila de Gràcia.
 • Sr. Oriol Roselló, com a representant de les Colles de Cultura de Gràcia.

El Veredicte

Aquest Jurat format per cinc persones vinculades per entitats i l’administració de l la Vila de Gràcia deliberà de la següent manera:

 1. Primer premi: Geganters de Sant Quirze del Vallès.
 2. Segon premi:   Geganters de Sagrada Família.
 3. Tercer Premi:   Geganters de Molins de Rei.

Horaris

17:00h  Plantada de Gegants al Carrer Gran de Gràcia, a la confluència del carrer Gran de Gràcia

18:00h Començament de la cercavila

20:00h  Arribada a la Plaça Rius i Taulet (actual Plaça de la Vila de Gràcia). Parlaments, proclamació dels guanyadors del I Concurs de Balls de Gegants i Capgrossos, balls finals i entrega de records

20:30h  Represa de la cercavila fins els Jardinets de Gràcia