La Convidada dels Gegants de Gràcia

L’any 2018, amb de la nova empenta i la regeneració de la colla dels Geganters de Gràcia i la celebració del 25è Anviersari dels Gegants Nous, es cregué oportú estrenar un acte propi geganter en el marc de la Festa Major de Gràcia. Aquest s’ideà com a únic i diferent a la resta d’actes que l’entitat té al llarg de l’any i perquè tingués un caràcter més protocol·lari, notable, singular i íntim. A La Convidada, els Gegants de la Vila de Gràcia conviden a una sola colla, la qual és triada per la seva importància o singularitat dins del món geganter, o bé per un aniversari o alguna relació amb la imatgeria gracienca.

Els convidats, que depenent de l’ocasió s’exposen en un espai de la Vila perquè tothom s’hi pugui acostar per veure’ls de prop abans de prendre part dels actes principals, gaudeixen d’una gran diada plena d’actes especials. Aquesta jornada se celebra de forma habitual, i si les dates de Festa Major ho permeten, el diumenge que s’escau entre el 15 i el 21 d’agost. 

 

La festa gegantera comença amb la Plantada, la Rebuda i la Benvinguda a primera hora del matí, quan la imatgeria es planta a la façana de la Casa de la Vila i la colla convidada és rebuda oficialment en un saló del consistori per les autoritats presents (representants del govern municipal i de la Fundació Festa Major de Gràcia). Allà es duu a terme l’intercanvi d’obsequis i, posteriorment, es procedeix fer entrega del darrer present sortint a la plaça davant dels gegants, les colles i el públic present: els rams naturals de les gegantes. 

A continuació, té lloc una petita Mostra de balls a la mateixa Plaça de la Vila, i tot seguit es realitza la Cercavila de La Convidada, en la qual els amfitrions i els convidats recorren els principals carrers i places del casc antic de la Vila fins a la Plaça de la Virreina. Allà, es realitza la Ballada Final amb els balls de ambdues colles primer i balls conjunts per acabar i així es posa punt i final a La Convidada dels Gegants de la Vila de Gràcia.


ELS CONVIDATS

Des del 2018, han gaudit de La Convidada dels Geganters de Gràcia una sèrie de convidats, singulars o rellevants, i alguns d’ells històrics, però tots dignes representants i ambaixadors de les seves poblacions. Així doncs, us presentem el llistat de gegants que han passat per la Vila de Gràcia en aquest acte tant especial i que han pogut passar una bona diada de Festa Major amb el Pau i la Llibertat.

2018 – GEGANTS DE LA PEDRERA

La comparsa de Gegants de la Pedrera fou la primera colla Convidada d’Honor al nou acte de La Convidada dels Geganters de Gràcia, estrenat diumenge 19 d’agost, durant la Festa Major de Gràcia de l’any 2018. Aquell any la comparsa estava d’aniversari ja que celebrava 20 anys. Així doncs, els primers gegants participants foren el Rei Gaudi, la Reina Pedrera, el Badalot i el Forjat: els Gegants de la Pedrera. A més, els acompanyaren els nans Trenca i Dis del mateix conjunt.

Els Gegants de la Pedrera són una comparsa d’elements molt imaginatius i innovadors obra del cardoní Toni Mujal i Obradors que, utilitzant els diversos elements gaudinians de la Casa Milà; ornaments, xemeneies, badalots i respiradors,… representen una sèrie de personatges mitològics i inquietants que combinen la tradició llegendària més clàssica dels gegants amb la innovació figurativa i conceptual més imaginativa. Es presentaren al públic el 1998 amb motiu de la festa de la restauració a fons de la Pedrera.

Des de llavors, la Fundació La Pedrera cedí la comparsa de gegants a la Coordinadora de Geganters de Barcelona per tal que vetllés per la seva conservació i perquè no poguessin faltar a les festes més singulars de la Ciutat de Barcelona. Amb els pas del temps s’han convertit en un referent del Modernisme Català i un grup de gegants representatius de la ciutat de Barcelona.

Gràcies a la Coordinadora de Geganters de Barcelona vàrem poder veure ballar la simbòlica comparsa de Gegants de la Pedrera.

Una curiositat dels convidats d’excepció és que fins el 1897 –any en que molts municipis del Pla de Barcelona s’annexaren a la Ciutat Comtal- el límit de Gràcia arribava fins a l’actual carrer Provença situat a l’Eixample barceloní; emplaçament on es troba l’emblemàtic edifici d’Antoni Gaudí.


2019 – GEGANTS DEL CARRER VISERTA DE MONISTROL DE MONTSERRAT

Els centenaris Gegants del Carrer Viserta foren els segons en prendre part de La Convidada l’any 2019. En aquesta nova edició, es realitzà una exposició al claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia el dia abans de la festa, celebrant-se així, en plena Festa Major, un gran cap de setmana geganter (dissabte exposició i diumenge La Convidada). A més, ens visitaren tots els gegants del Carrer Viserta de Monistrol de Montserrat: els Gegants Vells, en Ramir i na Constança, i la Geganta Jove, na Diana. Aquesta imatgeria, lligada a les Festes del Carrer Viserta -antigament viculades a la festivitat de Corpus i la seva capvuitada però que actualment se celebren el segon cap de setmana de juliol- és un element diferenciador de les altres festes de carrer monistrolenques des de fa molts i molts anys.

L’any 1913, els veïns del Carrer Viserta de Monistrol de Montserrat encarregaren al taller barceloní El Ingenio la construcció de dos caps per una parella de gegants, ja que no van poder aconseguir la quantitat necessària per pagar la resta del cos. Així doncs, els veïns s’encarregaren de la seva construcció, l’estructura fou construida de vímet a Cal Cisteller i els primers vestits a Cal Sucre. Així doncs, van veure la llum per primer cop durant la festivitat del Corpus Christi de 1914.

Fins als anys 60 del segle passat, aquesta parella només ballava per la festivitat del Corpus i a les festes del carrer (deixant-se de celebrar en diversos períodes del selge XX), però fou a cap a la dècada dels 80 quan començaren a visitar d’altres poblacions amb el ressorgiment de les tradicions catalanes i l’estrena de la colla gegantera que els gestiona des de llavors.

A causa del mal estat de les figures per la seva constant activitat, a finals dels anys 90 es va construir una còpia dels gegants feta al taller de Toni Mujal per preservar les velles figures. L’any 2014 se celebrà el centenari dels gegants amb unes festes plenes d’activitats i estrenes en les que destacà la trobada de gegants centenaris que s’aplegaren al carrer.

La Diana, coneguda com la Geganta Jove, és la que en un principi havia d’esdevenir la nova parella del gegant, però que va acabar convertint-se en la seva filla perquè les seves faccions resultaven massa jovenívoles per les d’ell, que mantenia un aspecte molt més madur. L’estrena fou el dia 28 de juny de 1953 en plena celebració de les Festes del Carrer Viserta.

Malgrat la geganta jove fou comprada i construïda al mateix taller que els seus pares, el seu motlle no és barceloní sinó que és de procedència olotina. Aquesta geganta procedeix d’un motlle realitzat als anys 20 per l’escultor olotí Josep Soy i Cambras que realitzà l’estructura dels gegants de Manlleu i els de l’Hospitalet de Llobregat basant-se en els de la ciutat d’Olot. Tot i això, la geganta jove té una característica que la fa única respecte a les seves germanes de motlle, no té corona de cartró.

Aquesta geganta estrenà una nova vestimenta l’any 2018, durant la celebració del 65è aniversari de la seva estrena. El vestit, dissenyat per Joan Pozo i confeccionat pel modisto Jordi Banqué, és un vestit blau molt més ric que els que havia dut anteriorment la geganta i el lluí esplèndidament pels nostres carrers i places durant La Convidada 2019.


2020 – ANUL·LADA

Acte anul·lat degut a la situació generada per la COVID-19.


2021 – GEGANTS VEGUERS I LA MULASSETA DE MONTBLANC

Els Gegants Veguers i la Mulasseta de Montblanc van ser els convidats d’honor de La Convidada 2021, després de l’any d’aturada per la situació derivada de la pandèmia que va suposar no poder celebrar l’edició de l’any 2020. El 2021 vam poder tornar a realitzar la Convidada dels Gegants de Gràcia, tot i que també vam haver d’adaptar la diada gegantera a les normatives sanitàries establertes. La mostra prèvia als actes principals, que davant de l’èxit que ha tingut en edicions anteriors podríem dir que ja s’ha instaurat com a activitat de La Convidada, es va realitzar gairebé com sempre una altra vegada al Claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia. Es va inaugurar dilluns 16 al matí i va tancar divendres 20 (d’11 a 14h i de 17 a 21h), tornant a tenir un èxit notable de públic que s’hi va acostar. De fet, va ser una magnífica oportunitat per veure la imatgeria gegantera de Gràcia i Montblanc detingudament, gaudint sense presses ni pors. A més a més, en aquesta ocasió, alguns dies també hi van haver mostres de música tradicional (la que acompanya els gegants) realitzades pels músics de la mateixa colla però amb variacions originals com la incorporació d’altres instruments o fins i tot repertori més original. Així, també s’omplia el Claustre de música mentre la gent passejava observant les figures o, simplement, seien a escoltar les diferents cançons.

La pròpia diada de la Convidada, celebrada aquest any el dissabte 20 d’agost (dins la setmana de la nostra Festa Major), es va haver de fer a l’Espai Pi i Margall, un espai perimetrat, amb l’aforament controlat amb reserva prèvia i amb el públic assegut, ja que no es podia sortir en cercavila. De manera que La Convidada va passar a ser una mostra de balls que es va realitzar dues vegades per tal d’arribar a un major nombre de públic, assolint gairebé un miler de participants. La rebuda amb l’intercanvi d’obsequis es va dur a terme a l’arribada a l’espai per part de la Fundació Festa Major de Gràcia i es va traslladar a la hora de dinar, per qüestió de practicitat, amb les pròpies colles i el Districte de Gràcia, representat en aquest cas per la Consellera de Cultura, la Sra. Cristina Carrera, i la tècnica del Districte, la Sra. Núria Valero.

Per a l’ocasió vam comptar amb la presència dels Gegants Veguers, el Gegantó Bertran i la Mulasseta de Montblanc dels Amics dels Gegants de Montblanc, que van realitzar tots els seus balls propis.

Els Gegants Veguers de Montblanc representen els primers Veguers de Montblanc, Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda, els fundadors de la Vila l’any 1163; essent un clar exponent del passat medieval de Montblanc. Pere Berenguer de Vilafranca fou un personatge històric de gran importància per la Vila de Montblanc, de la qual en fou el primer veguer i n’obtingué la carta de població de mans del rei Alfons I el Cast, l’any 1163. No obstant, els seus orígens cal cercar-los a Vilafranca del Penedès, d’on fou batlle comtal. Se sap que Pere Berenguer de Vilafranca es casà amb Arsenda i del seu matrimoni en nasqueren tres fills: Bertran, Berenguer i Pere.

Aquesta parella va ser construïda al Taller El Drac Petit de Terrassa, a càrrec de Jordi Grau, i el disseny i la confecció del vestuari fou de Ramon Roig del Taller Indumenta de la mateixa ciutat vallesana. Van ser estrenats el 10 de maig de 2008, a l’interior de l’antiga església de Sant Francesc. L’any 2019, el Taller AVALL de Reus va realitzar-ne la restauració i els nous vestits. Són portats pels Amics dels Gegants de Montblanc.

Els Gegants Veguers de Montblanc sempre van acompanyats de l’hereu de la família, el Gegantó Bertran de Vilafranca, que reprodueix la imatge del primer fill que van tenir els Veguers de Montblanc. Va ser construït al Taller El Drac Petit de Terrassa, a càrrec de Jordi Grau, i estrenat el 9 de maig de 2009. És portat pels més petits dels Amics dels Gegants de Montblanc.

La Mulassa de Montblanc data de 1381 i és la més antiga de Catalunya. Durant temps passats fou propietat del gremi de blanquers i pelleters. Era sostinguda per dues persones, muntada per un cavaller i representava un element ferotge que llençava foc. La cua era de pell i el cap d’un esquelet autèntic.

La seva reaparició tingué lloc l’any 1981 i actualment és de propietat municipal. La Mulassa balla amb les melodies de les gralles mentre la mainada corre al seu voltant. Els Amics dels Gegants de Montblanc en són els actuals portadors des de l’any 2005.

La Mulasseta de Montblanc és la reproducció a escala petita de la Mulassa de Montblanc, obra del Taller AVALL. Forma part del Seguici Petit de la Vila i és portada per 2 infants. La seva aparició tingué lloc l’any 2014 i és propietat dels Amics dels Gegants de Montblanc. La Mulasseta balla al so dels grallers i té un ball amb coreografia pròpia, el “Ball de la Mulasseta”.

Aquest era un any de celebració a Montblanc, pel 640è aniversari de la primera referència de la Mulassa més antiga de Catalunya i el 40è de la seva recuperació, malgrat que finalment no va poder participar per problemes logístics de l’ajuntament degut a una exposició i la relativa proximitat a la seva Festa Major. Tot i així la Mulasseta li va prendre el relleu i la representació montblanquina va quedar molt lluïda. D’altra banda, nosaltres també vam realitzar els nostres balls propis i tampoc ens vam quedar curts com a amfitrions d’una jornada gegantera que sembla que poc a poc va agafant força i va arrelant a la Vila com a acte geganter dins l’esplèndid marc que representa la Festa Major de Gràcia.


2022 – ?