Presentació de la Festa Major

Dates: Vespre del divendres més proper a la festivitat de Sant Jaume (25 juliol).

Organitzadors: Fundació Festa Major de Gràcia. Hi col·labora el Districte de Gràcia i Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia.

Origen: Des de meitats del segle XX, la Festa Major de Gràcia és presentada i anunciada en el marc de les celebracions de la diada de Sant Jaume. En aquells anys era costum aprofitar la revetlla de Sant Jaume per a que els veïns anunciessin a tothom quins carrers es guarnirien aquell any penjant la senyera i la bandera de Gràcia al tram de carrer que guarnirien. Era una espècie de senyal que anunciava la imminència de l’arribada de la festa major en menys d’un mes.

Descripció: En l’actualitat, aquesta tradició ha arribat als nostres dies i se celebra el divendres més proper a la diada de Sant Jaume amb un acte a la Plaça de la Vila que marca el tret de sortida dels preparatius finals de la Festa Major. És un acte de retrobament i contacte entre tots els festers i els membres de les colles de cultura popular que participen també en aquest acte ja que es comença amb una cercavila que creua la plaça i arriba fins a la porta del Districte amb la col·laboració de totes les colles de cultura popular de Gràcia.

Amb els balls dels elements de cultura popular, també arriben els parlaments de les autoritats, l’entrega de banderes als nous carrers que es sumen a la festa major i la proclamació des del balcó de les dates d’aquell any i de tots els carrers que es guarniran seguits del dispar d’un tret de trabuc. Un altre dels moments àlgids de la festa arriba quan es presenta oficialment la samarreta. Aquest procés es fa aixecant dos pilars de quatre amb els Castellers de la Vila de Gràcia on les enxanetes, en coronar el castell, ensenyen la samarreta nova al públic. Aquest acte compta amb un altre moment de molta càrrega simbòlica que és el ball del Gegantó Torres amb la samarreta de la Festa Major. El Gegantó Torres és un element festiu que reprodueix la figura d’un president de la Fundació que va liderar l’entitat durant quasi 20 anys. En finalitzar l’acte, la presidenta o el president de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, juntament amb les autoritats presents a l’acte procedeixen a canviar la samarreta al gegantó per tal que llueixi ja la samarreta actual. D’aquesta manera, la festa d’aquell any ja comença a caminar.

Darrerament també s’ha incorporat el Despertar de Gràcia, un acte a continuació del de presentació oficial de la Festa Major de Gràcia, en el qual apareix en escena el Fadrí Fester, personatge icònic de la festa a Gràcia que va ser creat per la Fundació inspirat en un membre de l’antiga “Colla dels Fadrins”, que segons el Costumari Català de Joan Amades, era la colla de joves que organitzaven totes les festes gracienques. Aquest personatge de caràcter alegre i desenfadat, acompanyat dels Gegantons de la Festa Major de Gràcia i d’una comitiva de festers i festeres recorre les principals places de la Vila de camí a Virreina per anunciar a tot el veïnat que en menys d’un mes serà festa major i que la comunitat festera ja està preparada per despertar Gràcia per una nova festa major.