Tot i que els Gegants de Gràcia són de principis dels anys vuitanta, no és fins a la dècada dels noranta que es constitueix l’Associació Geganters de Gràcia amb la finalitat de dur els Gegants de Gràcia, tant a les cercaviles de la Festa Major com als indrets on la colla sigui convidada.
Fins aleshores, un grup inestable de portadors eren els encarregats de treure’ls per Festa Major i en d’altres diades importants, com fou el cas del dia del seu bateig el 24 de març de 1985, dia en el qual foren apadrinats pels Gegants de la Ciutat, en Jaume I i na Violant d’Hongria.
Amb els anys, la colla incorpora nova imatgeria festiva, augmenta el nombre d’associats i es crea un grup de músics format per associats –fins el 1997 eren contractats–. D’aquesta manera, la colla assolí una maduresa mitjançant la qual esdevingué una de les associacions geganteres precursores del territori català.
I són els socis i les sòcies els que, a dia d’avui, s’encarreguen de donar vida a una vintena de figures festives, ja sigui en forma de Gegants, Gegantons o Capgrossos. Vegem-les:
- Els Gegants Pau i Llibertat de la Vila de Gràcia que són de propietat municipal
- El Gegantó Pepitu Campanar
- Els Gegantons Torradet i Gresca de la Fundació Festa Major de Gràcia
- Els Gegantó Torres de la Fundació Festa Major de Gràcia
- El Gegantó Pepitet
- Els Capgrossos Agustinet, Dimoni, Fada Violeta, Bruixa, Lluïset, Músic, Vellet, Velleta, Dimoniet, Drac Nus i Quimet el Follet.