2021 – GEGANTS VEGUERS I LA MULASSETA DE MONTBLANC
Els Gegants Veguers i la Mulasseta de Montblanc van ser els convidats d’honor de La Convidada 2021, després de l’any d’aturada per la situació derivada de la pandèmia que va suposar no poder celebrar l’edició de l’any 2020. El 2021 vam poder tornar a realitzar la Convidada dels Gegants de Gràcia, tot i que també vam haver d’adaptar la diada gegantera a les normatives sanitàries establertes. La mostra prèvia als actes principals, que davant de l’èxit que ha tingut en edicions anteriors podríem dir que ja s’ha instaurat com a activitat de La Convidada, es va realitzar gairebé com sempre una altra vegada al Claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia. Es va inaugurar dilluns 16 al matí i va tancar divendres 20 (d’11 a 14h i de 17 a 21h), tornant a tenir un èxit notable de públic que s’hi va acostar. De fet, va ser una magnífica oportunitat per veure la imatgeria gegantera de Gràcia i Montblanc detingudament, gaudint sense presses ni pors. A més a més, en aquesta ocasió, alguns dies també hi van haver mostres de música tradicional (la que acompanya els gegants) realitzades pels músics de la mateixa colla però amb variacions originals com la incorporació d’altres instruments o fins i tot repertori més original. Així, també s’omplia el Claustre de música mentre la gent passejava observant les figures o, simplement, seien a escoltar les diferents cançons.
La pròpia diada de la Convidada, celebrada aquest any el dissabte 20 d’agost (dins la setmana de la nostra Festa Major), es va haver de fer a l’Espai Pi i Margall, un espai perimetrat, amb l’aforament controlat amb reserva prèvia i amb el públic assegut, ja que no es podia sortir en cercavila. De manera que La Convidada va passar a ser una mostra de balls que es va realitzar dues vegades per tal d’arribar a un major nombre de públic, assolint gairebé un miler de participants. La rebuda amb l’intercanvi d’obsequis es va dur a terme a l’arribada a l’espai per part de la Fundació Festa Major de Gràcia i es va traslladar a la hora de dinar, per qüestió de practicitat, amb les pròpies colles i el Districte de Gràcia, representat en aquest cas per la Consellera de Cultura, la Sra. Cristina Carrera, i la tècnica del Districte, la Sra. Núria Valero.
Per a l’ocasió vam comptar amb la presència dels Gegants Veguers, el Gegantó Bertran i la Mulasseta de Montblanc dels Amics dels Gegants de Montblanc, que van realitzar tots els seus balls propis.
Els Gegants Veguers de Montblanc representen els primers Veguers de Montblanc, Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda, els fundadors de la Vila l’any 1163; essent un clar exponent del passat medieval de Montblanc. Pere Berenguer de Vilafranca fou un personatge històric de gran importància per la Vila de Montblanc, de la qual en fou el primer veguer i n’obtingué la carta de població de mans del rei Alfons I el Cast, l’any 1163. No obstant, els seus orígens cal cercar-los a Vilafranca del Penedès, d’on fou batlle comtal. Se sap que Pere Berenguer de Vilafranca es casà amb Arsenda i del seu matrimoni en nasqueren tres fills: Bertran, Berenguer i Pere.
Aquesta parella va ser construïda al Taller El Drac Petit de Terrassa, a càrrec de Jordi Grau, i el disseny i la confecció del vestuari fou de Ramon Roig del Taller Indumenta de la mateixa ciutat vallesana. Van ser estrenats el 10 de maig de 2008, a l’interior de l’antiga església de Sant Francesc. L’any 2019, el Taller AVALL de Reus va realitzar-ne la restauració i els nous vestits. Són portats pels Amics dels Gegants de Montblanc.
Els Gegants Veguers de Montblanc sempre van acompanyats de l’hereu de la família, el Gegantó Bertran de Vilafranca, que reprodueix la imatge del primer fill que van tenir els Veguers de Montblanc. Va ser construït al Taller El Drac Petit de Terrassa, a càrrec de Jordi Grau, i estrenat el 9 de maig de 2009. És portat pels més petits dels Amics dels Gegants de Montblanc.
La Mulassa de Montblanc data de 1381 i és la més antiga de Catalunya. Durant temps passats fou propietat del gremi de blanquers i pelleters. Era sostinguda per dues persones, muntada per un cavaller i representava un element ferotge que llençava foc. La cua era de pell i el cap d’un esquelet autèntic.
La seva reaparició tingué lloc l’any 1981 i actualment és de propietat municipal. La Mulassa balla amb les melodies de les gralles mentre la mainada corre al seu voltant. Els Amics dels Gegants de Montblanc en són els actuals portadors des de l’any 2005.
La Mulasseta de Montblanc és la reproducció a escala petita de la Mulassa de Montblanc, obra del Taller AVALL. Forma part del Seguici Petit de la Vila i és portada per 2 infants. La seva aparició tingué lloc l’any 2014 i és propietat dels Amics dels Gegants de Montblanc. La Mulasseta balla al so dels grallers i té un ball amb coreografia pròpia, el “Ball de la Mulasseta”.
Aquest era un any de celebració a Montblanc, pel 640è aniversari de la primera referència de la Mulassa més antiga de Catalunya i el 40è de la seva recuperació, malgrat que finalment no va poder participar per problemes logístics de l’ajuntament degut a una exposició i la relativa proximitat a la seva Festa Major. Tot i així la Mulasseta li va prendre el relleu i la representació montblanquina va quedar molt lluïda. D’altra banda, nosaltres també vam realitzar els nostres balls propis i tampoc ens vam quedar curts com a amfitrions d’una jornada gegantera que sembla que poc a poc va agafant força i va arrelant a la Vila com a acte geganter dins l’esplèndid marc que representa la Festa Major de Gràcia.