La Diada dels Geganters de Gràcia

El diumenge de les festes hi té lloc La Diada dels Geganters de Gràcia. Un matí en el que s’aposta per mostrar als graciencs i gracienques la diversitat cultural del nostre país i altres formes d’expressió de l’imaginari col·lectiu.

Amb “La Tronada”, tres coets i una traca anuncien la festa dels Geganters a la Plaça de la Virreina, que poc a poc s’omple amb les colles convidades i el públic que vol gaudir de la imatgeria durant “La Plantada”.

Ball del Vano i el Ram dansat per l’Esbart Vila de Gràcia el 2019.

Mentre les colles convidades i els organitzadors agafen forces amb l’esmorzar, a la Parròquia de Sant Joan Baptista s’hi celebra la Missa en honor al sant i s’imposa la llaçada commemorativa del banderer a la Bandera. En acabar l’ofici, aquesta surt per la porta principal i les campanes repiquen. A continuació, s’inicia la “Ballada de la Diada” amb el Ball del Vano i el Ram, dansat i recuperat per l’Esbart Vila de Gràcia seguint l’antiga tradició gracienca, i després els Gegants també realitzen el seu ball solemne, el Ball del Gambeto. Després, s’inicia “La Cercavila” en la qual els balls populars i la imatgeria convidada recorren els carrers i places del casc antic de Gràcia fins a la Plaça de la Vila, on s’hi farà “La Mostra de balls de la Diada” presidida per la Bandera al balcó municipal. Aquesta és una magnífica oportunitat per descobrir diverses expressions de cultura popular del nostre país.

Si voleu veure imatges d’aquest acte només cal que cliqueu aquí.

Ball final de totes les colles a la Plaça de la Vila l’any 2019. Arxiu Geganters de Gràcia