Santa Eulàlia

La Festa de Santa Eulàlia és una de les festes de més gran tradició i història de la ciutat. Barcelona hi llueix l’imaginari festiu, i la cultura popular i tradicional n’és protagonista en honor de la patrona.

El districte de Ciutat Vella celebra la Festivitat de Santa Eulàlia com a patrona de la ciutat antiga de Barcelona; actualment copatrona conjuntament amb Sant Madrona -quedant aquestes en un segon pla- i la Mare de Déu de la Mercè, diada de la qual ha esdevingut la Festa Major de Barcelona.

També és, des de fa uns anys, la festa de la Barcelona dels més menuts, un homenatge als nens i nenes de la ciutat que representen tot el nostre futur. Una bona part dels actes programats els estan especialment dedicats: cercaviles de gegantons, esbarts infantils o la tabalada dels diables petits. Els nens i les nenes de la ciutat són els qui cada any escriuen el pregó de la festa, en el qual expressen desitjos i propostes per fer una ciutat a la mida de tots, grans i petits.

Dins dels actes programats, la nostra entitat participa a l’Exposició de Gegantons i Gegantons d’Escola, la Trobada de Gegantons celebrada en dissabte i a la Trobada de Gegants de Ciutat Vella el matí del diumenge següent.


Mostra de Gegantons

La Mostra de Gegantons, organitzada per la Coordinadora de Geganters de Barcelona, és el punt de trobada de totes les figures que la setmana següent ompliran els carrers de la ciutat de festa i cultura popular a mida d’infant. Gegantons, capgrossos, nans, bèsties, cuques, cavallets,… de les colles geganteres i escoles de Barcelona omplen el claustre del Pati Manning (o del Born CCM, depèn de l’any) per ser visitats per centenars d’escolars cada dia i pel públic general. En alguna ocasió els acompanyen figures convidades d’altres poblacions de Catalunya que també participaran de les festes.


Trobada de Gegantons infantils i d’escola, Dissabte més proper al dia 12 de Febrer

La Trobada de gegantons infantils i d’escola de Catalunya neix l’any 2004 amb la desfilada dels gegantons de les colles membres de la Coordinadora, però a partir d’aquí s’obre a les escoles de la ciutat que tinguin cuques, gegantons i entremesos festius. Llavors experimenta un gran “boom”.

Són més de cent les figures que any rere any hi participen, exclusivament d’escoles, esplais o particulars barcelonins, a més de gegantons i bèsties convidats expressament i els de les colles de la ciutat. En alguna edició s’ha comptat amb la col·laboració de l´Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, qui hi ha aportat nombroses bèsties infantils.

La festa s’inicia pels volts de les nou del matí del dissabte de Festes. Durant una setmana moltes de les figures han estat exposades al Pati Manning de la Casa de Caritat. Totes surten del Pati per apropar-se a la plaça dels Àngels, esplai prou ampli on sol tenir lloc la plantada de gegantons i l’esmorzar dels nens i nenes de les colles. Més tard, i presidida per la Crespinella i la gegantona Laia, s’inicia la cercavila pels carrers del centre de la ciutat, com ara la Rambla, la plaça de Sant Jaume o el carrer Ferran. La festa finalitza a un espai ampli i cèntric de la ciutat amb el ball conjunt de tots els participants.

La jornada també pretén promoure la realització de balls propis per als gegantons, que molts cops tenen un paper secundari front als gegants. Tanmateix, els protagonistes de l’acte tornen a ser els joves geganters que, per un dia, es fan seus els carrers més cèntrics de la ciutat.

També és habitual que els gegants de la Ciutat siguin presents a la plaça de Sant Jaume, on es fa la Ballada. El seu paper és canviant i depèn de l’edició. Alguns anys han fet el seu ball junt amb els capgrossos Macers, han participat a la cercavila o simplement han fet acte de presència, deixant el paper protagonista als nens.

Vist l’èxit de la Trobada de gegantons infantils i d’escola i la diferència organitzativa quant a una cercavila habitual, la Coordinadora de Geganters de Barcelona durant uns anys va creure oportú separar la participació de les colles geganteres de la resta, i crear un model festiu específic, de manera que l’any 2008 va tenir lloc la primera Ballada de gegantons, on tan sols hi van participar els gegantons de les colles barcelonines i que se celebrà per la tarda, a diferència de la Trobada de gegantons infantils i d’escoles que fou pel matí.

Un any després de la creació de l’acte de la Ballada, els gegantons barcelonins van ser acompanyats per un seguit de gegantons convidats d’arreu del país, escollits minuciosament. Tots ells portats per la canalla, emblema de les festes populars i dels seguicis infantils de les seves ciutats i caracteritzats per tenir ball propi, per ser la rèplica a escala dels gegants “oficials” de la seva població o per ser mereixedors d’una especial atenció degut a la seva antiguitat o estima popular.

Des de l’any 2012 la Ballada s’obre a altres elements festius infantils, com bèsties, nans o balls populars, que, amb els mateixos criteris que els gegantons, enriqueixen l’acte i obren un ventall infinit de possibilitats.

En els darrers anys, la Trobada de Gegantons infantils i d’escola ha tornat a celebrar-se al matí del dissabte de les Festes comptant amb les colles geganteres de Barcelona i la Ballada dels Gegantons s’ha realitzat a la Plaça Sant Jaume, on finalitza la cercavila.


Seguici de Santa Eulàlia i Trobada de Gegants de Ciutat Vella, Diumenge més proper al 12 de Febrer

El diumenge més proper al 12 de febrer, diada de Santa Eulàlia, se celebra la Trobada de Gegants de Ciutat Vella. De bon matí la plaça Reial ja és plena de gegants dels diferents barris de Barcelona, d’altres de diferents poblacions de Catalunya i dels amfitrions de les festes, la imatgeria festiva de Ciutat Vella. Tots ells estan preparats per començar a mig matí, el que es coneix amb el nom del Seguici de Santa Eulàlia i que els servirà per recórrer els diferents carrers de Ciutat Vella, passar per la imatge de la santa que es troba a la Baixada de Santa Eulàlia, i acabar a la plaça de Sant Jaume.

A les onze, un tro donarà el tret de sortida al Seguici de Santa Eulàlia que, encapçalat per la gegantona Laia i el Bestiari Històric de Barcelona, seguit dels gegants de la Ciutat, els gegants de Ciutat Vella i els convidats, recorre el cor de Barcelona passant ineludiblement per la Baixada de Santa Eulàlia. Allà, totes les figures fan una reverència a Santa Eulàlia, i com mana la tradició, el Roc i la Laia (gegants de la Plaça Nova) executaran el Ball de Santa Eulàlia. Tot un mèrit ja que el carreró no fa més de tres metres d’ample.

Per acabar, a la plaça Sant Jaume, s’hi desenvolupen els balls protocol·laris. El ball de la gegantona Laia, la Dansa de l’Àliga, el Ball dels gegants de la Ciutat i altra vegada el Ball de Santa Eulàlia, amb els gegants de la Plaça Nova i la resta de gegants de Ciutat Vella. Per acabar, un ball final de tots els presents posarà punt i final a l’acte, que donarà pas a la Diada Castellera.

Recorregut: Plaça Reial, la Rambla, Portaferrissa, Boters, Plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, Ferran, Plaça de Sant Jaume.