Santa Eulàlia

La Festa de Santa Eulàlia és una de les festes de més gran tradició i història de la ciutat. Barcelona hi llueix l’imaginari festiu, i la cultura popular i tradicional n’és protagonista en honor de la patrona.

El districte de Ciutat Vella celebra la Festivitat de Santa Eulàlia com a patrona de la ciutat antiga de Barcelona; actualment copatrona conjuntament amb Sant Madrona -quedant aquestes en un segon pla- i la Mare de Déu de la Mercè que ha esdevingut la Festa Major de Barcelona.

També és, des de fa uns anys, la festa de la Barcelona dels més menuts, un homenatge als nens i nenes de la ciutat que representen tot el nostre futur. Una bona part dels actes programats els estan especialment dedicats: cercaviles de gegantons, esbarts infantils o la tabalada dels diables petits. Els nens i les nenes de la ciutat són els qui cada any escriuen el pregó de la festa, en el qual expressen desitjos i propostes per fer una ciutat a la mida de tots, grans i petits.

Dins dels actes programats, la nostra entitat participa a l’Exposició de Gegantons i Gegantons d’Escola, la Ballada de Gegantons celebrada en dissabte i a la Trobada de Gegants de Ciutat Vella el matí del diumenge següent.

Mostra de Gegantons

La Mostra de Gegantons és el punt de trobada de totes les figures que la setmana següent ompliran els carrers de la Ciutat de festa i cultura popular a mida de nen. Gegantons, capgrossos, nans, bèsties, cuques, cavallets,… de les colles geganteres i escoles de Barcelona omplen el claustre del Pati Manning per ser visitats per centenars d’escolars cada dia. Els acompanyen figures convidades d’altres poblacions de Catalunya que també participaran de les festes.

Ballada de Gegantons, Dissabte més proper al dia 12 de Febrer

Vist l’èxit de la Trobada de gegantons infantils i d’escola i la diferència organitzativa quant a una cercavila habitual, la Coordinadora de Geganters de Barcelona decideix excloure la participació dels seus socis a la festa, i crear un model festiu específic. L’any 2008 té lloc la primera Ballada de gegantons, on tan sols hi van participar els gegantons de les colles barcelonines.

La festa pretén promoure la realització de balls propis per als gegantons, que molts cops tenen un paper secundari front als gegants. Tanmateix, els protagonistes de l’acte tornen a ser els joves geganters que, per un dia, es fan seus els carrers més cèntrics de la ciutat. L’acte es celebra el dissabte de les Festes, després que pel matí es faci la Trobada de gegantons infantils i d’escoles.

La festa és encapçalada per les gegantones Laia i Crespinella, protagonistes de la tarda.

És habitual que els gegants de la Ciutat siguin presents a la plaça de Sant Jaume, on es fa la Ballada. El seu paper és canviant i depèn de l’edició. Alguns anys han fet el seu ball junt amb els capgrossos Macers, han participat a la cercavila o simplement han fet acte de presència, deixant el paper protagonista als nens.

Des d’un any després de la creació de l’acte, els gegantons barcelonins són acompanyats per un seguit de gegantons convidats d’arreu del país, escollits minuciosament. Tots ells han de ser portats per nens, i són l’emblema de les festes populars i dels seguicis infantils de les seves ciutats. Es caracteritzen per tenir ball propi, per ser la rèplica a escala dels gegants “oficials” de la seva població o per ser mereixedors d’una especial atenció degut a la seva antiguitat o estima popular.

Des de l’any 2012 la Ballada s’obre a altres elements festius infantils, com bèsties, nans o balls populars, que, amb els mateixos criteris que els gegantons, enriqueixen l’acte i obren un ventall infinit de possibilitats.

Seguici de Santa Eulàlia i Trobada de Gegants de Ciutat Vella, Diumenge més proper al 12 de Febrer

El diumenge més proper al 12 de febrer, diada de Santa Eulàlia, se celebra la Trobada de Gegants de Ciutat Vella. De bon matí la Plaça Reial ja és plena de gegants dels diferents barris de Barcelona, d’altres de diferents poblacions de Catalunya i dels amfitrions de les festes, la imatgeria festiva de Ciutat Vella. Tots ells estan preparats per començar a mig matí, el que es coneix amb el nom del Seguici de Santa Eulàlia i que els servirà per recórrer els diferents carrers de Ciutat Vella, passar per la imatge de la santa que es troba a la Baixada de Santa Eulàlia, i acabar a la Plaça de Sant Jaume.

A les onze, un tro donarà el tret de sortida al Seguici de Santa Eulàlia que, encapçalat per la gegantona Laia i el Bestiari Històric de Barcelona, seguit dels gegants de la Ciutat, els gegants de Ciutat Vella i els convidats, recorre el cor de Barcelona passant ineludiblement per la Baixada de Santa Eulàlia. Allà, totes les figures fan una reverència a Santa Eulàlia, i com mana la tradició, en Roc i l’Eulàlia (gegants de la Plaça Nova) executaran el Ball de Santa Eulàlia. Tot un mèrit ja que el carreró no fa més de tres metres d’ample.

Per acabar, a la Plaça Sant Jaume, s’hi desenvolupen els balls protocol·laris. El ball de la gegantona Laia, la Dansa de l’Àliga, el Ball dels gegants de la Ciutat i altra vegada el Ball de Santa Eulàlia, amb els gegants de la Plaça Nova i la resta de gegants de Ciutat Vella. Per acabar, un ball final de tots els presents posarà punt i final a l’acte, que donarà pas a la Diada Castellera.

Recorregut: Plaça Reial, la Rambla, Portaferrissa, Boters, Plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, Ferran, Plaça de Sant Jaume.