Capgrossos

Els Capgrossos de la Vila de Gràcia són unes peces d’imatgeria festiva de l’Associació Geganters de Gràcia que tenen diferents procedències:

L’Agustinet, el Dimoni, la Fada Violeta i la Bruixa són els primers capgrossos que arribaren a la colla dels Geganters de Gràcia, l’any 1992, provinents de la Comissió de Festa Major del Carrer Sant Agustí i creats a l’obrador gracienc d’El Ingenio.

  • L’Agustinet és un nen trapella que duu la bata de l’escola. Li agrada molt jugar amb tothom i sempre porta caramels i confeti per regalar
  • El Dimoni, tot i que el seu aspecte és una mica ferotge, és juganer i bo. No obstant això, s’ho passa molt bé espantant tant a petits com a grans
  • La Fada Violeta, sempre feliç i plena de màgia, balla alegre i fantasiosa
  • La Bruixa bondadosa, és una mica rondinaire i potser no li agrada gaire ballar, però gaudeix molt espantant a tots amb la seva escombra

En Lluïset arribà l’any 1993 donat pels Lluïsos de Gràcia i d’aquí el seu nom. Creat també a l’obrador El Ingenio, és un capgròs de sèrie que en aquest cas fou adquirit per a una representació teatral i, més endavant, va ser entregat a la colla. És un pintor alegre i ple d’il·lusions que es queda embadalit, amb la boca oberta, davant de la natura i tot allò que vol pintar.

El Músic arribà també l’any 1993 provinent de l’Escola Municipal Reina Violant, que en aquell moment tenia el parvulari, anomenat Comas i Solà, ubicat a la Vil·la Urània, antiga residència de l’astrònom i il·lustre personatge que representà inicialment aquest capgròs. Fou elaborat per familiars i alumnes d’educació infantil del centre, reformat per Raquel Aparici i reestrenat l’any 2004. Ell és un jove que balla, boig i bohemi, que es posa a tocar qualsevol instrument.

A més, també hi ha dos capgrossos anomenats el Vellet i la Velleta. Són uns capgrossos molt antics donat que van ser construïts a la dècada dels anys 20 del segle passat (les figures més antigues de les quals disposa l’entitat) a l’obrador gracienc d’El Ingenio pel mestre imatger Lambert Escaler, reconegut escultor català, i foren donades a la nostra associació l’any 2002. Representen dos vellets molt simpàtics i els porten els nens petits del grup.

L’any 2006 s’adquiriren el Dimoniet i el Drac Nus, realitzats també pel reconegut taller barceloní El Ingenio. Van sortir per primer cop el 3 de desembre de 2006. Aquests capgrossos estan pensats per ser duts pels infants més petits de la colla.

L’any 2019 arribà a les mans de l’Associació el capgròs Quimet el Follet com a donació del gracienc Esbart Lluís Millet. Fou durant el procés de la seva dissolució que el donaren ja que compartien el Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia com a local social amb les colles de cultura i els geganters.

Una gran empenta per a totes aquestes figures de la colla portades pels infants fou la celebració del 25è Aniversari de l’arribada de la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet (2017), ja que en aquella mateixa festa estrenaren nous vestits amb uns millors acabats, molt més treballats que els que havien portat anteriorment, i cal destacar que foren realitzats i dissenyats per membres de la colla. També s’estrenaren en aquella ocasió els nous estris, que acompanyen els diferents personatges a les cercaviles i que els serveixen per a interactuar més amb el públic i entre ells, i fins i tot, un ball propi.

Amb el temps i amb la incorporació de nous capgrossos a la colla, s’ha anat creant un grup estable de portadors format per nens i nenes d’entre 4 i 12 anys. Tot i això, cal afegir-hi que, per exemple, en actes com L’Anada de Cap dels Geganters de Gràcia (dins les Festes de Sant Isidre), on surt tota la Comparsa de Capgrossos de l’entitat i aquesta pren el carrer, són uns quants els adults que participen molt animadament i fan ballar aquesta imatgeria. Pel que fa al grup d’infants, fa algun assaig de tant en tant amb la finalitat d’aprendre coreografies per poder fer els seus balls a les places que visitin els capgrossos i també per trobar-se i jugar amb els seus companys. Val a dir que tenen algun ball propi com ara el “Ball dels Cagrossos de la Vila de Gràcia“, composat per en Ricard Ellis (membre de la colla), coreografiat pels mateixos infants i estrenat recentment en el marc de la Festa del 25è Aniversari de l’arribada de la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet el dia 20 de maig del 2017. També ballen el “Toc de Gràcia” conjuntament amb totes les altres seccions de la colla.

25è Aniversari de l’arribada de la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet

El dia 20 de maig de 2017 la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet celebraren els 25 anys a la colla i els més petits no van deixar escapar l’oportunitat de commemorar amb una gran festa aquesta efemèride.

El gran dia començà amb una cercavila pe18033450_762282530610710_4972693738265997051_nls carrers de Gràcia en la qual el Dimoniet, el Vellet i la Velleta, el Lluïset i Drac Nus prendrien el protagonisme amagats per les botigues de la Vila ultimant les compres per a la celebració. La colla dels Caparrots de Sant Cugat, els capgrossos de la Colla Mitjana de Montcada i Reixac i el gegantó i els capgrossos de l’escola l’Univers acompanyaren als nens i nenes de Gràcia fins a la Plaça de la Vila per descobrir unes quantes sorpreses.

Després dels balls de les colles convidades, els 4 protagonistes sortiren de l’Ajuntament acompanyats dels seus amics amb els vestits renovats! Al centre de la plaça el Lluïset els hi repartí els nous complements que des d’aleshores llueixen a totes les cercaviles i festes. I per acabar ballaren tots plegats el seu nou ball: el “Ball dels Capgrossos de la Vila de Gràcia” composat per el Ricard Ellis i coreografiat pels més menuts de la colla.

La Festa no acabaria aquí… Un dinar de germanor entre colles, una actuació infantil amb ballaruca i una xocolatada popular allargaria la festa fins a mitja tarda. Fou una gran festa!!!