Capgrossos

Els capgrossos de Gràcia són unes peces d’imatgeria festiva que tenen diferents procedències:

L’Agustinet, la Fada Violeta, la Bruixa i el Dimoni foren cedits pel carrer Sant Agustí l’any 1992 i creats a l’obrador gracienc d’El Ingenio.

  • L’Agustinet és un nen trapella que duu la bata de l’escola. Li agrada molt jugar amb tothom i sempre porta caramels i confeti per regalar
  • La Fada Violeta, sempre feliç i plena de màgia, balla alegre i fantasiosa i ens concedeix tots els nostres desitjos
  • La Bruixa bona i bondadosa, és una mica rondinaire i mai vol ballar, però gaudeix molt espantant a tots amb la seva escombra
  • El Dimoni, tot i que el seu aspecte és una mica ferotge, és juganer i bo. No obstant això, s’ho passa molt bé espantant tant a petits com a grans

En Lluïset, cedit pels Lluïsos de Gràcia l’any 1993 i d’aquí el seu nom. Fet per l’obrador El Ingenio per a la realització d’una obra de teatre uns quants anys abans de cedir-lo als geganters. És un pintor ple d’il·lusió, que es queda amb la boca oberta davant de les flors, els ocells, la natura…

El Músic (antic Comas i Solà), cedit per l’Escola Reina Violant l’any 1993 i construït pels mateixos alumnes d’educació infantil. Un cop reformat per Raquel Aparici, es va estrenar l’any 2003. Es tracta d’un jove que balla com un boig, és bohemi i així que agafa algun instrument es posa a tocar.

A més, també hi ha dos capgrossos anomenats el Vellet i la Velleta. Són uns capgrossos molt antics donat que van ser construïts a la dècada del 1920 (les figures més antigues que disposa l’entitat) i foren cedits a la nostra associació l’any 2002. Representen dos vellets molt simpàtics i els porten els nens petits del grup.

La darrera adquisició són el Dimoniet i el Drac Nus, fets també per l’obrador El Ingenio i adquirits el novembre de 2006. Van sortir per primer cop el 3 de desembre de 2006. Aquests últims són pensats per ser duts pels infants més petits de la colla.

Una gran empenta per a totes aquestes figures de la colla portades pels infants fou la celebració del 25è Aniversari de l’arribada de la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet (2017), ja que en aquella mateixa festa estrenaren nous vestits amb uns millors acabats, molt més treballats que els que havien portat anteriorment, i cal destacar que foren realitzats i dissenyats per membres de la colla. També s’estrenaren en aquella ocasió els nous estris, que acompanyen els diferents personatges a les cercaviles i que els serveixen per a interactuar més amb el públic i entre ells, i fins i tot, un ball propi.

Amb el temps i amb la incorporació de nous capgrossos a la colla, s’ha anat creant un grup estable de portadors de capgrossos format per nens entre 4 i 12 anys. Tots aquests infants fan algun assaig de tant en tant amb la finalitat d’aprendre coreografies per poder fer els seus balls a les places que visitin i també per trobar-se i jugar amb els seus companys. Val a dir que tenen algun ball propi com ara el “Ball dels Cagrossos de la Vila de Gràcia”, composat per en Ricard Ellis (membre de la colla), coreografiat pels mateixos nens i estrenat recentment en el marc de la Festa del 25è Aniversari de l’arribada de la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet el dia 20 de maig del 2017. També ballen el “Toc de Gràcia” conjuntament amb totes les altres seccions de la colla.

 

 

25è Aniversari de l’arribada de la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet

El dia 20 de maig de 2017 la Fada Violeta, el Dimoni, la Bruixa i l’Agustinet celebraren els 25 anys a la colla i els més petits no van deixar escapar l’oportunitat de commemorar amb una gran festa aquesta efemèride.

El gran dia començà amb una cercavila pe18033450_762282530610710_4972693738265997051_nls carrers de Gràcia en la qual el Dimoniet, el Vellet i la Velleta, el Lluïset i Drac Nus prendrien el protagonisme amagats per les botigues de la Vila ultimant les compres per a la celebració. La colla dels Caparrots de Sant Cugat, els capgrossos de la Colla Mitjana de Montcada i Reixac i el gegantó i els capgrossos de l’escola l’Univers acompanyaren als nens i nenes de Gràcia fins a la Plaça de la Vila per descobrir unes quantes sorpreses.

Després dels balls de les colles convidades, els 4 protagonistes sortiren de l’Ajuntament acompanyats dels seus amics amb els vestits renovats! Al centre de la plaça el Lluïset els hi repartí els nous complements que des d’aleshores llueixen a totes les cercaviles i festes. I per acabar ballaren tots plegats el seu nou ball: el “Ball dels Capgrossos de la Vila de Gràcia” composat per el Ricard Ellis i coreografiat pels més menuts de la colla.

La Festa no acabaria aquí… Un dinar de germanor entre colles, una actuació infantil amb ballaruca i una xocolatada popular allargaria la festa fins a mitja tarda. Fou una gran festa!!!