El 15 d’agost és el dia més intens de la Festa Major de Gràcia. Ja de bon matí les matinades de grallers i tabalers desperten als veïns i veïnes. A l’arribar a la plaça de la Vila a les 10 l’esmorzar ens espera i en un temps rècord les colles i la imatgeria festiva ja es planta a l’inici del carrer Goya esperant els primers acords del Toc d’Inici de Gràcia.

Un cop arribats a la Parròquia de Santa Maria de Gràcia comença l’Ofici de Festa Major i a l’ofertori les colles fan els seus balls de lluïment. Quan el pilar dels Castellers de Gràcia és descarregat, tots els nens de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia treuen el ram de la Llibertat i l’ofrenen a la Patrona de Gràcia.

Amb la sortida dels músics i dels Gegants i gegantons es fa l’ofrena del ram a la Llibertat, els balls dels Bastoners i la galejada dels Trabucaires que donaria inici al Matí de Festa Major. Aquest acaba a la Plaça de la Vila i un cop allà i com és tradició els Gegants ballarien el Gambeto, els Gegantons el Repic de Festa i tots plegats el Toc de Gràcia.

Una pausa per dinar i agafar forces ens portaria a la cercavila de colles de cultura de Gràcia baixant pel carrer Gran, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla i Diluvi. Una gran cercavila que a l’arribar a la Pl. de la Vila es podria veure de nou el ball d’El Festeig, el Repic de Festa i el Ball dels Capgrossos de la Vila de Gràcia.